بررسی ریختگی های سازند سروک در یکی از تاقدیس های نفتی غرب

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: ماهنامه اکتشاف و تولید نفت و گاز، دوره: 1398، شماره: 169
  • کد COI اختصاصی: JR_EKTESHAF-1398-169_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 106
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن شوراب

شرکت مهندسی و توسعه سروک آذر

مسعود عباسی

شرکت مهندسی و توسعه سروک آذر

مهدی یوسفی

دانشگاه پیام نور یاسوج

چکیده

نمودار­های قطر سنجی در چاه شماره ۰۱۸ واقع در یکی از میدان­های نفتی غرب نشان می­دهد که افزایش قطر و ریزش­های سازند سروک بالایی در بازه­های عمقی ۴۱۰۰ تا ۴۱۸۰ متری و به طور واضح تر در حد فاصل اعماق ۴۳۱۰ تا ۴۴۰۰ متری رخ داده است. بررسی مقاطع نازک میکروسکوپی و تفسیر رخساره­های سنگی فلوتستون تا رودستونی و آهک­های پکستونی نشان می­دهد که در بخشی از دیواره چاه که ریزش­ها اتفاق افتاده اند، فابریک سنگ­­ها دانه­ای­تر­ هستند و همچنین میزان تخلخل، توسعه ریز ترک­ها و استیلولیت­ها، پدیده­هایی چون دولومیتی شدن، تبلور مجدد و انحلال در این بازه­های عمقی افزایش یافته­اند. نتایج ما نشان می­دهد که در اکثر چاه­های میدان مورد مطالعه، عمده ریختگی­ها در آهک­های رسی حدفاصل بین بخش چرتی تا شروع عضو احمدی ایجاد شده­اند. وجود محتوای مواد آلی زیاد و ناخالصی های رسی در توالی یاد شده مانع از درجه سنگ­شدگی بالا می­شود و در نتیجه استحکام پایین و به تبع آن وجود منافذ پر فشار در فابریک سنگ را باعث می­شود که این مورد به شدت مقاومت برشی سنگ را پایین می­آورد و سبب گسترش ریزش­ها می­شود. در میدان مورد مطالعه بین میزان بروز ریزش­ها و مقادیر بالای شاخص شکنندگی ارتباط مستقیم وجود دارد. به علت افزایش قطر چاه­ها در راستای تنش کمینه در طی پدیده ریختگی­ها و با تحلیل نتایج بدست آمده از محاسبه جهات تنش ­های برجای کمینه در میدان مورد مطالعه، به احتمال زیاد این افزایش قطر در چاه ۱۸ در راستای آزیموت­ هایN۱۴۰  و N۳۲۰ رخ داده­است.

کلیدواژه ها

ریختگی سازندی, رخساره رسوبی, شاخص شکنندگی, میدان نفتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.