تبیین اندیشه های شیخ بهایی در فرهنگ شهر اصفهان با بررسی معماری زمینه گرا

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هشتمین کنگره سالانه بین المللی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU08_0537
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 164
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا امیدی فر

دانشجوی کارشناس ارشد، گروه معماری، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه غیردولتی شهید اشرفی ، اصفهان، ایران

مهران کاراحمدی

استادیار و عضوهیات علمی، گروه معماری، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه غیردولتی شهید اشرفی ، اصفهان ایران

نرگس سلطانی

عضوهیات علمی، گروه معماری، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه غیردولتی شهید اشرفی ، اصفهان ایران

چکیده

شیخ بهایی یکی از نام آورترین دانشمندان قرن دهم و اوایل قرن یازدهم ه . ق است که در زمینه علم و فرهنگ به خصوص در اصقهان،در علوم مختلف وزمینه معماری در زمان صفوی نقش به سزایی داشته اند مانند احداث حمام مشهور به شیخ بهائی که با شمعروشن بوده ،تقسیم آب زاینده رود نیز مهندسی حصار نجف اشرف، بنا و بسیاری از آثار و ابنیه دیگر. فرهنگ در تعاملات انسانی درکالبد معماری نقش اصلی را ایفا میکند، شاید در شهرهایمان وجود مرکز فرهنگی زیادی را داشته باشیم که آنچه که بنا به عنوانیک کاربری به معنای فرهنگی را یدک میکشد... .هدف این پژوهش اندیشه های شیخ بهایی در فرهنگ شهر اصفهان با بررسیمعماری زمینه گرا است.که شناسایی مراکز فرهنگی و فضاهای مورد نیاز در طراحی آنها، باز شناسی شاخصهای معماری زمین هگراوآثار شیخ بهایی در معماری شهر اصفهان ازاهداف فرعی پژوهش مییاشد .اندیشه های شیخ بهایی در فرهنگ شهر اصفهان با بررسیمعماری زمینه گرا، براساس ماهیت موضوع پژوهشی توصیفی تحلیلی،از لحاظ محتوا کیفی است، بررسی میانگین و نحوهتاثیرگذارمولف ههای و متغیرهای عنوان شده در شهر اصفهان که پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. پس از ارائه و بررسی آمار بهدست آمده از مولفه ها در مورد زمین هگرایی با نمونه موردی و تعیین شاخص ههای آن جداولی تهیه شده است. باتو جه به شهر اصفهانومعماری زمینه گرا وباتوجه به فرهنگ غنی اصفهان وآثار شیخ بهایی در اصفهان بهره گیری از عناص ر معماری بومی و سنتی منطقهو تلفیق آن با معماری مدرن- ترکیب سطوح و احجام هندسی و طبیعی- بهره گیری از ریتم، احترام به سنت و فرهنگ کهن و باززنده سازی اندیشه آن برای ارتباط با محیط- احترام به سایت و پوشش گیاهی و حفظ تعادل و هماهنگی با بستر طرح به نحوی کهپاسخگوی نیازهای افراد جامعه باشد.میتوان در آثار شیخ بهایی دید ودرشهر اصفهان معماری گذشته با رعایت قوانین در معماریزمینه گرا توانسته نیازهای معماری را تا حدودی برطرف سازد.

کلیدواژه ها

معماری، فرهنگ، شیخ بهایی،زمینه گرایی، اصفهان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.