واکاوی معماری ایرانی اسلامی در خانه های سنتی یهودی با رویکرد طراحی معماری (نمونه موردی: ارگ بم)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هشتمین کنگره سالانه بین المللی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU08_0504
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 195
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نگین زارع آقدرق

دانشجوی کارشناسی ناپیوسته مهندسی حرفه ای معماری، دانشکده مهارت و کارآفرینی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

فهمیده مظفری

دانشجوی کارشناسی ناپیوسته مهندسی حرفه ای معماری، دانشکده مهارت و کارآفرینی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

پیمان نقی پور

دانشجوی کارشناسی ناپیوسته مهندسی حرفه ای معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، ایران

چکیده

از زمان اسلام تا به امروز معماری اسلامی در بر گیرنده طیف گسترده ای از سبک های سکولار و مذهبی است که بر رویطراحی در فرهنگ اسلامی و فراتر از آن تاثیر داشته است. آنچه معماری خانه های مسلمان نشین را از سایر معماری خانههای مسکونی جهان جدا می کند، احترام به انسان و فضا در تعریف مفهومی خاص از خانه برای بیان مفهوم سکونت میباشد. احترام به انسان و فضا همان مساله ای است که در معماری خانه های ایرانی گذشته به آن توجه شده به صورتی کهخانه های ایرانی گذشته را مورد حیرت و شگفتی روح انسانی قرار می دهد. معماری ایرانی اسلامی فراتر از گونه شناسیمشهود، در چارچوبی مفهومی شکل می گیرد که برای نشان دادن طرح های مناسب و سازگار با اقلیم از اهمیت بالاییبرخوردار است. بهویژه در مناطق گرم و خشک ایران، معماری بومی غالبا به شکل گیری شهرها و ترکیب های معماریتجسم یافته است. شهر باستانی بم به خودی خود میدانی است که خاستگاه آن را می توان یکی از اولین کانون هایساماندهی تمدن در محیط های گرم و خشک ایران در طول تاریخ دانست که رگه هایی از معماری سامان دهنده فضاهارا نشان می دهد. به گونه ای که به عنوان رسانه ای برای تاکید بر ارتباط سبک زندگی انسان عمل می کنند. این مقالهتاریخچه خانه یهودی را به اختصار شرح می دهد که در آن عمارت یکی از مرتفع ترین خانه های سنتی ارگ بم بوده وبعدا تاثیرات معیارهای طبیعی و فرهنگی را در طراحی معماری سازگار با آب و هوا طبقه بندی می کند. در واقع می توانمنبع کاملی در مورد هنجارهای معماری ایرانی اسلامی در خانه سنتی یهودیان و ویژگی ها و کارکردهایی که این گرایشخانوادگی را برای استفاده از معماری ایرانی اسلامی در محل سکونت خود ترغیب کرد به دست آورد.

کلیدواژه ها

طراحی معماری، معماری اسلامی، خانه یهودیان، خانه سنتی، ارگ بم، آب و هوا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.