ارزیابی انرژی و انتشار گازهای گلخانه ای تولید زیتون در غرب ایران (مطالعه موردی: استان ایلام، شهرستان ایلام)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 33، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-33-1_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 104
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی زبردست

دانشجوی کارشناسی ارشد مکانیزاسیون کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام.

امیر عزیزپناه

عضو هیئت علمی مهندسی مکانیک بیوسیستم دانشگاه ایلام.

رضا یگانه

عضو هیئت علمی مهندسی مکانیک بیوسیستم دانشگاه ایلام.

رستم فتحی

مکانیزاسیون کشاورزی، دانشکده مهندسی زراعی و عمران روستایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

صادق بهامین

دانشجوی دکترای اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.

چکیده

اهداف: زیتون یکی از محصولات مقاوم به کم آبی است که کشت آن در برخی از مناطق کشور توسعه پیدا کرده است. این پژوهش با هدف ارزیابی الگوی مصرف انرژی و تحلیل شاخص های زیست محیطی تولید زیتون انجام شد. مواد و روش ها: نمونه ی آماری تحقیق شامل ۱۷۷ نفر از باغداران زیتون در استان ایلام بود. برای ارزیابی الگوی مصرف انرژی از شاخص های کارایی انرژی، بهره وری انرژی، شدت انرژی و افزوده خالص انرژی استفاده شد. همچنین به منظور بررسی وضعیت انتشار گازهای گلخانه ای در سامانه های تولید زیتون، از ضرایب انتشار معادل کربن دی اکسید برای نهاده های مصرفی استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیلی صورت گرفت و همه ی داده ها در نرم افزار اکسل ثبت، دسته بندی و مورد ارزیابی قرار گرفتند.یافته ها: بر اساس نتایج پژوهش، کارایی انرژی، بهره وری انرژی، شدت انرژی و انرژی خالص به ترتیب برابر ۳۶/۱، ۱۲/۰ کیلوگرم بر مگاژول، ۶۶/۸ مگاژول بر کیلوگرم و ۰۴/۹۱۷۵ مگاژول بر هکتار محاسبه شد. میزان مصرف انرژی مستقیم و غیرمستقیم نیز برابر ۱/۱۹۹۶۹ و ۵۳۱۹ مگاژول در هکتار به دست آمد. میزان انتشار گازهای گلخانه ای نیز برابر ۷۴/۱۱۸۵ کیلوگرم معادل دی اکسید کربن در هکتار برآورد شد. نتیجه گیری: کل انرژی ورودی و خروجی در فرایند تولید زیتون به ترتیب ۰۴/۲۵۲۸۸ و ۰۸/۳۴۴۶۳ مگاژول در هکتار برآورد شد. نهاده الکتریسیته و کود نیتروژن به ترتیب با ۸۱/۱۶ و ۷۸/۷۳ درصد بیشترین سهم از انرژی های ورودی را به خود اختصاص دادند. پیشنهاد می شود که با کاربرد روش های مناسب مانند استفاده از ارقام پرمحصول، بهره وری استفاده از نهاده ها افزایش داده شود.

کلیدواژه ها

بهره وری انرژی, گازهای گلخانه ای, زیتون, دانه های روغنی, ایلام

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.