شبیه سازی مراحل فنولوژیکی گندم آبی رقم مهرگان تحت تنش خشکی در شرایط تغییر اقلیم

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 33، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-33-1_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 129
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد موسوی بایگی

گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

سعید شیوخی سوغانلو

گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

بنیامین ترابی

گروه زراعت، دانشکده تولیدات گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

محمود رائینی

گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

اهداف: ارزیابی رخداد تغییر اقلیم، توزیع نامناسب و توقف بارندگی ها در مراحل انتهایی دوره ی رشد گندم در ورامین ضروری است.مواد و روش ها: از خروجی مدل گردش عمومی جو HadGEM تحت سناریوهای اقلیمی RCP۴.۵ و RCP۸.۵، برای شبیه-سازی اقلیم آینده با بهره گیری از مدل تولید داده AgMIP با داده های دوره پایه (۱۹۸۰-۲۰۰۹)، در دوره های ۲۰۲۵، ۲۰۵۵ و ۲۰۸۵ استفاده شد. شبیه سازی مراحل فنولوژیکی گندم با مدل SSMو برای واسنجی و اعتباردهی مدل، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با تیمارهای؛ ] بدون تنش (NS۱)، تنش در آبستنی(DS۲)، گلدهی (DS۳)، شیری شدن (DS۴)، و خمیری شدن (DS۵)[، با ۳ تکرار، در دوره ی رشد ۲۰۲۰-۲۰۱۹ در ورامین انجام شد. یافته ها: مدل SSM به خوبی مراحل فنولوژیکی را شبیه سازی کرد. ، در دوره ۲۰۸۵ تحت سناریوی RCP۸.۵ بیشترین افزایش دمای بیشینه و کمینه به ترتیب با ۹/۶ و ۶/۵ سانتی گراد نسبت به دوره پایه مشاهده شد. مقدار بارش در دوره های ۲۰۲۵ و ۲۰۵۵ تحت سناریو RCP۸.۵ دچار کاهش، اما در سناریو RCP۴.۵ روندی افزایشی داشت. کم ترین اختلاف روز تا گلدهی، شروع و پایان پر شدن دانه و روز تا رسیدگی مربوط به دوره ۲۰۲۵ تحت سناریو RCP۴.۵ به ترتیب با ۳، ۹، ۱۲ و ۱۱ روز بود و بیشترین اختلاف آنها در دوره ۲۰۸۵ تحت سناریو RCP۸.۵ به ترتیب با ۹۰، ۷۷، ۴۷و ۴۳ روز، نسبت به دروه پایه مشاهده شد. نتیجه گیری: افزایش دما و گاها کاهش بارش، اثرات سودمند افزایش غلظت دی اکسید کربن را خنثی کرده و در نهایت این عوامل در ترکیب با یکدیگر باعث کوتاه تر شدن طول دوره مراحل فنولوژیکی مورد بررسی شده اند.

کلیدواژه ها

واژه های کلیدی: تغییر اقلیم, سناریو, تنش خشکی, مراحل فنولوژیک, مدل SSM

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.