بررسی اثر زلزله بر سازه های زیر زمینی و تونل مترو

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی فناوری های نوین در مهندسی معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: UVCONF04_060
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 375
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر میراخورلی

کارشناسی ارشد عمران گرایش سازه پست سازمانی مسئول دفتر فنی شهرداری گرمسار

چکیده

امروزه با پیشرفت فن آوری، سهولت نسبی در حفاری و ساخت سازه های زیرزمینی، محدودیت های فضاهای سطحی برای اجرایطرحهای عمرانی و نیز به واسطه مسائل سیاسی و امنیتی، توجه بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه به احداثسازه های زیر رمینی برای کاربری های عمرانی، نظامی و معدنی معطوف شده است. راه ها و بزرگراه های زیرزمینی، انواع تونلها،شبکه متروی شهری، نیروگاه ها و سایر مغارهای زیر زمینی برای دفن زباله های هسته ای و یا به عنوان مخازن نفت، معادن،پناهگاه ها و انبارها، تعدادی از سازه هایی هستند که در کشورهای مختلف به سرعت در حال ساخت و اجرا می باشند.با توجه به توسعه روز افزون سازه های زیر زمینی و هزینه های فراوانی که برای ساخت هر یک از این سازه ها صرف می گردد ونیز اهمیت آنها در شبکه حمل و نقل بین شهری و داخل شهری و خطری که در صورت آسیب دیدگی آنها متوجه جان مردممیشود، لازم است که پایداری آنها در برابر خطرات ناشی از زلزله مورد مطالعه قرار گیرد.در این گزارش پس از نگرشی اجمالی به تاریخ صنعت سازه های زیر زمینی و آسیب های گذشته این سازه ها در زلزله، بهبرر سی تعاریف مربوط به تونل ها و نیز مشخصات کلی امواج زلزله و نحوه تاثیر آنها بر تونل ها می پردازیم و برآورد خطر پذیریاین گونه سازه ها را بیان می نماییم.

کلیدواژه ها

اثر زلزله ، سازه های زیر زمینی ، تونل مترو ،پیشرفت فن آوری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.