اندیشه های غزالی در مورد نفس
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی فقه، حقوق و پژوهش های دینی
- کد COI اختصاصی: ICCA06_090
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2039
نویسندگان
استادیار دانشگاه پیام نور
چکیده
مهمترین نظریات امام محمد غزالی؛ در کتاب معارج القدس فی مدارج معرفه النفس مطرح است. اونفس را جوهری روحانی می داند. غزالی با الگو گیری از ابن سینا و فارابی، نفس را به سه دسته تقسیم می کند: نفس نباتی، نفس حیوانی و نفس انسانی. غزالی با الگو گیری از ابن سینا و فارابی، نفس را به سه دسته تقسیم می کند: نفس نباتی، نفس حیوانی و نفس انسانی. نفس از نگاه غزالی، یک امر وجودی است که وجود آن نیاز به اقامه ودلیل ندارد. روح از عالم امر است و امر باری تعالی نمی تواند جسمانی باشد، بلکه جوهری روحانی است و مجرد از هر گونه مادیت وفساد وفنا. غزالی اعتقاد به حدوث نفس دارد، همچنین غزالی برای اثبات وجود نفس ، دلائل و براهینی را بیان نموده از جمله برهان طبیعی، برهان انسان پرنده وبرهان استمرار. او در آثار مختلفش نفس را به اقسام مختلف تقسیم کرده است و عملی را خوب می داند که در نفس تاثیرو منجر به سعادت اخروی شود.پیدا کردن شایستگی برای بندگی و قرار گرفتن در جوار حضرت ربوبیت غایت نهائی انسان است، و رسیدن به آن را تنها در صورتی میسر می داند که حقیقت آدمی ( که به اعتقاد او علوی وربانی است) از سلطه همه آن چه کالبد خاکی و سفلی او ناظر است رهائی یابد. در این مقاله با روش عقلی و به شیوه کتابخانه ای، تلاش شده که دیدگاه غزالی را دررابطه با نفس و انحاء مختلف آن مطرح نماید.کلیدواژه ها
انسان شناسی، تجرد،غزالی، قوای نفسانی، نفسمقالات مرتبط جدید
- تفاوت رویکرد اسلام و نظریه پردازان پست مدرن به مفهوم حقیقت دینی
- نظام انسان شناسی در اندیشه آیت الله مصباح یزدی (ره)
- تحلیل تطبیقی تصرف عدوانی و خلع ید در چارچوب آیین دادرسی ایران
- پژوهشی تدبری در کاربرد اسم جلاله«الله » در قرآن کریم با رویکردی درونقرآنی
- زیست مادرانگی در کشاکش نقشهای چندگانه: بازخوانی نقش مادر شاغل در پرتو آموزههای رضوی و روانشناسی معاصر
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.