نقش شهرداری کلانشهرها در ایجاد و توسعه شبکه جمع آوری آبهای سطحی ناشی از رواناب شهری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس ملی فناوری های نوین در مهندسی عمران ، معماری و شهر سازی
  • کد COI اختصاصی: RCEAUD08_185
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی محمدی

رئیس اداره مصالح و ماشین آلات سازمان عمران شهرداری شیراز و کارشناس مهندسی عمران آب، شیراز، ایران

چکیده

روند توسعه شهر شیراز در گذشته و حال بیانگر آن است که اقدامات صورت گرفته کاملا بر اساس مطالعه و برنامه نبوده بطوری که در بررسی وضعیت مسیل های موجود در اطراف و نیز ادامه برخی از آنها در بافت شهری و نیز موارد مربوط به سیستم هدایت و دفع آبهای سطحی، کانالهای احداثی بعضا دارای مقطع های هندسی با ابعاد نامناسب بوده بطوری که در اجرا نیز ملاحظات اجرایی از جمله وضعیت توپو گرافی ، هیدرولیک جریان و …مورد توجه قرار نگرفته است. مسئله دفع آبهای سطحی از مسائل عمده ایمن سازی مناطق مسکونی از خطر وقوع سیلاب و نهایتا رفع خسارات احتمالی از مناطق شهری می باشد که در صورت عدم کفایت محل تخلیه برای دریافت و دفع ایمن سیلاب های شهری، ممکن است رواناب های ناشی از بارندگی در داخل شبکه به ویژه در قسمت های انتهایی آن انباشته و متراکم شود و پس از تکمیل ظرفیت مجاری انتقال، باعث پخش آب در سطح شهر خاصه در مناطق گود و کم ارتفاع گردد که تحت پوشش سیستم زهکشی شهری قرار دارند(اتفاقی که برای محله سعدی در سیل فروردین ۹۸ رخ داد). که در این صورت هزینه های ساماندهی محل تخلیه در راستای علاج بخشی بسیار زیاد و فاقد توجیه اقتصادی می باشد. از این روی لزوم مطالعات گسترده تر در برآورد حجم دبی ورودی و خروجی به حوضه های شهری، سیستم جمع آوری رواناب های سطحی شهر شیراز و همچنین وضعیت هیدرولیکی نقاط خروجی سیستم و ورودی به رودخانه خشک و از همه مهمتر برآورد صحیح و مهندسی و مدیریت مناسب میزان دبی به مسیر آبی اصلی در حوضه های بالادست مناطق شهری از ضروریات می باشد. در این پژوهش به نقش شهرداری کلانشهرها در ایجاد و توسعه شبکه جمع آوری آبهای سطحی ناشی از رواناب شهری پرداخته شده و نتایج در قالب جداول و نمودارهای مختلفی ارائه شده است.

کلیدواژه ها

کلمات کلیدی: شهرداری کلانشهرها، ایجاد و توسعه شبکه جمع آوری آبهای سطحی، رواناب شهری، روند توسعه شهر شیراز، شبکه زهکشی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.