نقش و عملکرد فناوری اطلاعات (IT) در سیستم قطار شهری با رویکرد فرهنگ سازی استفاده از مترو

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 69

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ECICONFE07_125

تاریخ نمایه سازی: 23 اردیبهشت 1402

چکیده مقاله:

مقاله حاضر به منظور بررسی نقش و عملکرد فناوری اطلاعات((IT در سیستم قطار شهری با رویکرد فرهنگ سازی استفاده از مترو می باشد که از روش توصیفی– تحلیلی در انجام پژوهش بهره گرفته است. یکی از مباحث اساسی که در توسعه پایدار شهری به ان پرداخته می شود، مسئله حمل و نقل عمومی کارآمد است و با توجه به زمان بر و هزینه بر بودن توسعه زیر ساخت ها برای استفاده از وسایل نقلیه شهری، توسعه حمل و نقل عمومی راهکار مناسبی برای حل مشکل ترافیک به حساب می آید. در این بین ضرورت اسفاده از مترو دوچندان می شود. در ضمن در سال های پیشین بروز تحولات گسترده در زمینه فناوری های نوین، تغییرات عمده ای را در عرصه های متفاوت حیات بشری به دنبال داشته است. انسان همواره از فناوری استفاده نموده و کارنامه حیات بشری مملو از ابداع فناوری های اطلاعات که از آنان به عنوان فناوری های جدید و یا عالی، یاد می شود بیشترین تاثیر را در حیات بشری داشته اند. دنیای ارتباطات و تولید اطلاعات به سرعت در حال تغییر بوده و ما امروزه شاهد همگرایی آنان بیش از گذشته با یکدیگر بوده، به گونه ای که داده ها و اطلاعات به سرعت و در زمانی غیرقابل تصور به اقصی نقاط جهان منتقل و در دسترس استفاده کنندگان قرار می گیرد.بنابراین با توجه به کاربردهای مختلف فناوری اطلاعات((IT در صنعت های مختلف ، می توان بیان کرد فناوری اطلاعات((IT در صنعت حمل و نقل علی الخصوص سیستم قطار شهری نقش و عملکرد بسیار زیادی دارد و از طرفی یکی از مباحث مهم در حوزه مدیریت ترافیک این است که چگونه می توان از طریق فناوری اطلاعات ، فرهنگ سازی و آموزش شهروندان آن ها را به استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی از جمله مترو و ... ترغیب کرد و چگونه می توان از طریق فرهنگ سازی رفاه حال مسافران را افزایش داد.

کلیدواژه ها:

فناوری اطلاعات (IT) ، سیستم قطار شهری ، فرهنگ سازی استفاده از مترو .

نویسندگان

محمد صالح اسدی

کارشناسی رشته کامپیوتر– نرم افزار دانشگاه آزاد اسلامی واحد نورآباد ممسنی، تکنسین فنی امور ایستگاه سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری شیراز .

محمود دهقان

کارشناسی رشته مکانیک دانشگاه جامع علمی و کاربردی واحد بافق یزد، کارشناس اتاق کنترل سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری شیراز .

امین فیصلی

کارشناسی رشته علمی کاربردی حسابداری موسسه آموزش عالی حافظ شیراز، تکنسین فنی امور ایستگاه سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری شیراز .