تحلیل تصادفات نوروزی راه های برون شهری در ایران در بازه زمانی چهارساله (۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی رویکردهای نوین در مهندسی عمران و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NAFCEE01_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 204
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سینا صاحبی

استادیار دانشکده مهندسی عمران، آب و محیط زیست، دانشگاه شهید بهشتی

روژین جلیل زاده اقدم

کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر تهران

چکیده

یکی از بازه های زمانی که در سراسر دنیا شاهد بیشترین تصادفات است، تعطیلات و ایام مربوط به سال نو است. در ایران نیز، تعطیلات نوروز و افزایش چشمگیر سفرهای بین استانی، منجر به بروز تصادفات شدید رانندگی می شود و از این جنبه، بررسی این تصادفات و تجزیه وتحلیل شاخص های مختلف موثر در این زمینه از اهمیت حیاتی برای مدیریت ایمنی ترافیک کشور برخوردار است. هدف از مطالعه حاضر، انجام مقایسه ای جامع و چندبعدی بین وضعیت ایمنی راه های کشور دراستان های مختلف است. در همین راستا از تحلیل مکانی و تحلیل زمانی با استفاده از ابزارهای تحلیل کرنل، نقشه حرارتی و آزمون آماری T-test بهره گرفته شده است. نتایج بررسی ها حاکی از تمرکز تصادفات شدید در نیمه شمال غربی و بعضا مرکزی کشور است. تحلیل های انجام شده بیانگر روند کاهشی تصادفات شدید در نوروز سال ۱۳۹۹ و روند افزایشی در سال های بعدی است. تجزیه وتحلیل داده های مربوط به انواع برخوردها در محورهای برون شهری کشور نشان داد در نوروز تمامی سال ها، بیشترین سهم به تصادفات واژگونی و دو وسیله ای اختصاص دارد. علاوه براین، نتایج بررسی ها نشان داد استان خراسان جنوبی و قزوین در رابطه با شاخص سهم تصادفات فوتی از تصادفات شدید دارای عملکرد مطلوبی در نوروز چهار ساله بوده اند. نتیجه آزمون t در رابطه با شاخص شمار تصادفات شدید در محورهای روستایی در نوروز برای استان های ایلام و آذربایجان شرقی بیانگر عملکرد نامطلوب این استان ها بود. بررسی ها نشان داد استان فارس عملکرد مطلوبی در رابطه با شاخص سهم تصادفات تک وسیله ای از تصادفات شدید داشته است.

کلیدواژه ها

تصادفات رانندگی، تحلیل مکانی، تحلیل زمانی، آزمون آماری، آزمون t-test، نوروز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.