ارزیابی شاخص های شهر هوشمند نمونه موردی مناطق پنج گانه شهر ارومیه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی شهرآینده اندیشه بومی
  • کد COI اختصاصی: FURURECITY01_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 324
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مونا جباری فرخی

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری، دانشگاه ارومیه

علی مصیب زاده

استاد گروه شهرسازی دانشگاه ارومیه

چکیده

شهرهای کنونی سیستم پیچیده ای دارند که با افزایش جمعیت، توسعه لجام گسیخته شهر و مهاجرت روز افزون بر رشد فیزیکینامتوازن آن اثر می گذارد که پایداری شهری را به خطر می اندازند، اما می توان با اندیشه رشد هوشمند شهر را به سوی توسعه پایدارهدایت کرد. و باتوجه به روند رشد جمعیت و مهاجرت از سمت روستاها و شهرهای اطراف به شهر ارومیه شاهد افزایش جمعیتبدون برنامه ریزی هستیم. لذا برای به حداقل رساندن اثرات نامطلوب رشد لجام گسیخته شهر ارومیه و به کارگیری الگوی رشدهوشمند برای این شهر، شناخت ویژگی های نواحی مختلف و نابرابری آنها در برنامه ریزی، باید با برنامه ریزی مناسب جهت رفع ایننابرابری ها و تبدیل وضع موجود به وضع مطلوب تلاش نمود. هدف پژوهش حاضر بررسی شاخص های شهر هوشمند در مناطقشهرداری شهر ارومیه با تاکید بر ۶ شاخص شهر هوشمند (حکمروایی هوشمند، مردم هوشمند، اقتصاد هوشمند، تحرک هوشمند،زندگی هوشمند، محیط هوشمند) می باشد. روش از نظر هدف کاربردی و از نظر محتوی توصیفی و تحلیلی است. در این راستا ازآزمون T مستقل برای تعیین معنا داری شاخص ها در مناطق پنجگانه شهر ارومیه و در نهایت از روش ویکور برای رتبه بندی مناطق پنجگانه شهر ارومیه استفاده گردید است. نتایج پژوهش نشان می دهد که منطقه پنج در رتبه اول و منطقه یک در رتبه دوم و منطقهچهار در رتبه سوم و منطقه سوم در رتبه چهارم و در نهایت منطقه دوم در رتبه پنج قرار دارد. و در نتیجه بین مناطق شهری ارومیهدر زمینه تناسب با شاخص های شهر هوشمند، تفاوت قابل توجهی وجود دارد و باید جهت توسعه آتی شهر، توجه ویژه ای به مناطقمحروم صورت پذیرد. با مدنظر قرار دادن نتایج به دست آمده، توجه به الگوی رشد هوشمند شهری در مناطق پنجگانه شهر ارومیهامری اجتناب ناپذیر است.

کلیدواژه ها

شهر هوشمند، رشد هوشمند، توسعه پایدار، شهر ارومیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.