نگرشی بر قمش های شهرستان دزفول

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: همایش ملی باستان شناسی و معماری سازه های آبی دزفول
  • کد COI اختصاصی: NCAAD01_058
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5052
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر نوری سقایی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز-دانشکده ادبیات و علوم انسانی-فار

چکیده

شهرستان دزفول به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی در طول دوران اسلامی یکی از مراکز مهم تحولات سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی ایران بوده است. به ویژه در محدوده زمانی دوران صفوی و قاجار که بر پایه تعدادی از مساجد، با معابر، حمام و.... در این شهر باقی مانده است که مطالعه سیرتطور و تحول معماری منطقه را ممکن سازد. بافت قدیمی شهرستان دزفول از نظر هماهنگی با طبیعت و اقلیم محل دین‌ورزی است. سازگاری ساکنین با آب‌وهوای گرم و مرطوب و طاقت‌فرسا یک تابستان که گاهی تا پیش از 50 درجه سانتی‌گراد حمید سر. گرما و رطوبت نسبتاً زیاد هوا شرایط سختی را در تابستان برای ساکنین ایجاد می‌کند . آن‌ها برای مقابله با این مشکل در بافت خانه‌ها و شهر خود راهکارهای بسیار ابداع کرده‌اند. یکی از تدابیر ایجاد فضاهای به نام ( قمش) گیاه ( سربطاق) می‌باشد. این سربطاق ها محل دسترسی به آب قمش ها و قنات ها بوده است. فضای سربطاق ها دارای هوای خنک و دو بود و با توجه به گرما و رطوبت بسیار زیاد روزهای تابستان محل برای فرار از گرمای شدید برای ساکنین بوده است ضمناً منبع تغذیه آب شهر به جای سفره‌های آب زیرزمینی، رودخانه‌های دز و کانون بوده است. در این پژوهش (بخش کاربری قمش بد مالی و تزیینات آن) در شهرستان دزفول به دلیل برخورداری از سابقه کهن در زمینه معماری و شهرسازی مشکل گرمای شدید پیش از شش ماه سال و آب‌رسانی رودخانه به زمین‌های کشاورزی و شر نسبی، مورد مطالعه قرار گرفته است . اصول حاکم بر ماری آن به لحاظ تأمین نیازهای حرارتی و تا ( و نقاب به شهرستان دزفول و مقابله با شرایط نامساعد اقلیمی تعیین‌شده است .

کلیدواژه ها

قمش ، سفته، معماری، تزئینات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.