ماهیت حقوقی پس اندازهای قرض الحسنه و سایر سپرده های بانکی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی و ششمین کنفرانس ملی حقوق و علوم سیاسی
  • کد COI اختصاصی: ISCV06_144
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 273
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طه واعظ اسبمرزی

واعظ اسبمرزی

چکیده

یکی از مهمترین اعمال بانکی، که در واقع منبع اصلی درآمد بانک ها است و در اقتصاد کشور نیز نقش موثر دارد، پذیرش سرمایه ها و ذخیره اشخاص به صورت حساب های جاری و پس انداز و سپرده های سرمایه گذاری است. مبنای این گونه سپرده ها، با تمام اهمیت اجتماعی و اقتصادی که دارد از سال ۱۳۶۲ در قوانین بانکی و تجارتی ایران عنوان و مقررات ویژه یی نداشت. در این سال، لایحه قانونی عملیات بانکی بدون ربا، سپرده ها را به چند گروه تقسیم کرد: حساب های جاری و پس انداز را «قرض الحسنه» نامید، ولی ماهیت حقوقی سپرده های سرمایه گذاری مدت دار را روشن نکرد. در واقع، در این لایحه بیشتر به اعمالی پرداخته شده است که می باید با سپرده ها انجام دهند. حجم گسترده ای از مسائل فقهی به بیان اصول و مقررات مربوط به معاملات و فعالیتهای اقتصادی اختصاص یافته است؛ این اصول وقوانین کلی زیر بنای طرح اقتصاد اسلامی به شیوه نو و در قالب بانکها و دیگر موسسات مالی گشت. سیستم بانکی از اجزای مختلفی تشکیل شده که ماهیت هر کدام را می توان بر اساس فقه و حقوق اسلامی تعریف و در پرتو آن، حکم آن را از منابع فقهی استخراج نمود پس در بحث ما یعنی سپرده های بانکی ابتدا باید ماهیت سپرده ها در سیستم سنتی مشخص شود ومعلوم شود که بحث سپرده ها در این سیستم بر کدامیک از عقود شرعی منطبق می شود تا در پرتو آن، تکلیف بهره ای که در مقابل برخی از انواع آن درسیستم سنتی به سپرده گذاران پرداخت می شود معین گردد و در صورت مغایرت آن با قوانین شرعی، راهکارها وجایگزین هایی ارائه شود که علاوه بر انطباق کامل با دستورات شریعت، نیاز سیستم بانکی را نیز برطرف سازد. در این میان بحث های فرعی دیگری نیز وجود دارد که با این بحث در ارتباط است.

کلیدواژه ها

ماهیت حقوقی، پس اندازهای قرض الحسنه، سپرده های بانکی،سپرده قزض الحسنه پس انداز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.