مطالعه تجربی اثر فرآیند پرسکاری شیاری محدود بر روی ورق آلومینیوم ۶۰۶۱

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نوزدهمین همایش ملی و هشتمین کنفرانس بین ­المللی مهندسی ساخت و تولید ایران
  • کد COI اختصاصی: ICME19_106
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معین غلامی

دانشجوی دکتری، مهندسی مکانیک-ساخت و تولید، دانشگاه بیرجند

سیداحسان افتخاری شهری

استادیار، مهندسی مکانیک-ساخت و تولید ، دانشگاه صنعتی بیرجند

مسعود رخش خورشید

استادیار، مهندسی مکانیک-ساخت و تولید ، دانشگاه صنعتی بیرجند

چکیده

در راستای نیاز صنایع مختلف به موادی با نسبت استحکام به وزن بالا، اهمیت استفاده از روشهای تغییر شکل پلاستیک شدید جایگاه ویژهای پیدا کرده است . فرآیند پرسکاری شیاری محدود، یکی از موثرترین روشهای تغییر شکل پلاستیک شدید جهت تولید ورقهای فلزی با ساختار بسیار ریزدانه محسوب می شود. در این تحقیق ، به صورت تجربی اثر فرآیند پرسکاری شیاری محدود بر روی ورق آلومینیوم گرید ۶۰۶۱ مورد مطالعه قرار گرفته است . لذا در این راستا فرآیند پرسکاری شیاری محدود تا دو پاس کامل به صورت تجربی اجرا شد. پس از انجام فرآیند، به منظور بررسی خواص مکانیکی این ورقها آزمون کشش و میکروسختی انجام شد و ریزساختار این ورقها به کمک تصاویر میکروسکوپ نوری بررسی شد. نتایج آزمون میکروسختی نشان داد میزان میانگین سختی در پاس اول در جهت طول و ضخامت به ترتیب ، ۷/۴۱ و ۹/۴۸ درصد افزایش یافته است و به طور مشابه در پاس دوم میزان میانگین سختی در جهت طول و ضخامت به ترتیب ، ۷/۵۲ و ۹/۵۸ درصد افزایش یافته است . همچنین نتایج آزمون کشش نشان داد فرآیند CGP باعث افزایش استحکام تسلیم ۱۲۲ درصدی در پاس اول و ۱۵۰ درصدی در پاس دوم در نمونه های CGP می شود. نتایج مطالعات ریزساختاری نیز نشان داد اندازه دانه در هر دو پاس اول و دوم کاهش می یابد. البته میزان کاهش اندازه دانه در پاس دوم نسبت به پاس اول کمتر است . علاوه بر این ، مشاهده گردید میزان کاهش اندازه دانه میانگین در جهت ضخامت از جهت طولی بیشتر است .

کلیدواژه ها

ساختار ریزدانه - آلومینیوم - خواص مکانیکی -میکروسکوپ نوری - اندازه دانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.