تحلیل عوامل انسانی دخیل در وقایع هوانوردی ایران با استفاده از تکنیک تجزیه و تحلیل و طبقه بندی عوامل انسانی (HFACS)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین همایش بین المللی مهندسی مکانیک، صنایع و هوافضا
  • کد COI اختصاصی: MECCONF06_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 456
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرحسین نصرتی ملکجهان

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی صنایع و سیستمها، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

علی حسین زاده کاشان

دانشیار دانشکده مهندسی صنایع و سیستمها، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

بختیار استادی

دانشیار دانشکده مهندسی صنایع و سیستمها، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

امروزه با توجه به پیچیدگی سیستم اقتصادی، وجود صنعت هوانوردی تجاری یا غیرنظامی به یکی از الزامات برای توسعه و پیشرفت جوامع امروزی تبدیل شده است. این صنعت نیز به مانند سایر صنایع حمل و نقل از گزند حوادث ایمن نبوده است؛ به طوریکه فعالان این صنعت سالانه، متحمل ضررهای گزاف مالی و جانی ناگواری به دلیل وقوع آنها میشوند. از این رو، تلاشهای محققین و هوانوردان به منظور مقابله با این حوادث و افزایش ایمنی این سیستم حمل و نقل در طول تاریخ این صنعت به طور پیوسته ادامه داشته است. در هر حادثه در هوانوردی طیف بزرگی از عوامل اثرگذار در حوزه های مختلف دخیل هستند که نقش برخی از آنها پررنگتر است. اتفاق نظر در صنعت هوانوردی بر آن است که انسان و خطاهای انسانی، مهمترین عامل در وقوع سوانح هواپیمایی تجاری هستند. بررسی نقش انسان در این حوزه میتواند از جهات گوناگون و با تکنیکهای مختلف مورد بررسی قرار گیرد. سیستم تجزیه و تحلیل و طبقه بندی عوامل انسانی (HFACS) بر اساس مدل سازمانی خطای انسانی ایجاد شده است. این تکنیک به عنوان یک چارچوب تحلیلی برای بررسی نقش خطای انسانی در سوانح هوایی توسعه داده شد، با این حال، کار تجربی کمی وجود دارد که به طور رسمی رابطه بین اجزای این مدل را توصیف کند. این تحقیق، ۴۶ مورد از سوانح و حوادث بوقوع پیوسته تاریخ هوانوردی ایران را با استفاده از این تکنیک، مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که سطح اول مدل شامل اعمال ناایمن اپراتورها و به طور مشخص، تخلفات انجام شده توسط افراد خط مقدم در صنعت هوانوردی، تاثیرگذارترین موارد در حوزه سوانح و حوادث هوانوردی غیرنظامی ایران بوده اند.

کلیدواژه ها

سوانح هوایی، ایمنی، خطای انسانی، سیستم تجزیه و تحلیل و طبقه بندی عوامل انسانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.