حذف هم زمان مقادیر ناچیز فلزات سنگین با استفاده از نانوکامپوزیت سیلیکا آیروژل به همراه مایع یونی و گرافن اکسید: بهینه سازی با روش سطح پاسخ

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه کارافن، دوره: 19، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_KARFN-19-3_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه هوشمند

استادیار، گروه علوم مهندسی، آموزشکده دختران ایلام، دانشگاه فنی و حرفه ای، ایلام، ایران.

محمد نظری

عضو هیئت علمی، گروه علوم مهندسی، آموزشکده پسران ایلام، دانشگاه فنی و حرفه ای، ایلام، ایران.

چکیده

یکی از مشکل سازترین و خطرناک ترین آلاینده های موجود برای محیط زیست و انسان، فلزات سنگین هستند. در این مطالعه از روش جذب سطحی که یکی از موثرترین و اقتصادی ترین روش­های کاهش آلودگی­های مربوط به فلزات سنگین است، به منظور حذف هم زمان کروم (VI) و جیوه از آب های آلوده استفاده شده است. در این تحقیق، جاذب با اصلاح اکسیدگرافن مغناطیسی شده با نانواکسید مغناطیسی آهن توسط تتراهیدروسیلان و ۳-کلروپروپیل تری متوکسی سیلان سنتز گردید. طراحی آزمایش ها برای بررسی تاثیر pH، دوز جاذب و غلظت آلاینده توسط روش رویه پاسخ باکس بنکن صورت گرفت و مشخص شد بیشترین مقدار جذب در pH ۵/۶ صورت می­گیرد. همچنین با افزایش غلظت آلاینده تا ۱۵۰ میلی گرم بر لیتر و نیز کاهش دوز جاذب تا ۵/۰ گرم بر لیتر، ظرفیت جاذب افزایش یافت. خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و مورفولوژی جاذب تهیه شده، با کمک تحلیل های EDS، FE-SEM تعیین شد. ایزوترم­های فروندلیچ، لانگمویر، تمکین و بغدادی بررسی شد که نتایج نشان داد فرایند جذب در هردو فلز، سنگین از مدل لانگمویر تبعیت می­کند. در ادامه، ایزوترم لانگمویر در pHهای مختلف رسم گردید که بیشترین ظرفیت جذب برای جیوه در pH ۵/۶ با مقدار ۱۰۹ میلی­گرم­بر­گرم­جاذب و این مقدار برای کروم (VI) در همین pH با مقدار ۹۹میلی­گرم بر­گرم­جاذب صورت گرفت.

کلیدواژه ها

حذف فلزات سنگین, جذب سطحی, ایزوترم های جذب, سیلیکاآیروژل, مایعات یونی, نانوذرات مغناطیسی, اکسید گرافن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.