ارزش گذاری اقتصادی آب

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWIM-13-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام قبادی

گروه مهندسی آب، فاضلاب و محیط زیست، دانشکده مهندسی عمران، آب و محیط زیست، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

علی مریدی

گروه مهندسی آب، فاضلاب و محیط زیست، دانشکده مهندسی عمران، آب و محیط زیست، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

چکیده

ارزش­گذاری اقتصادی آب در تخصیص کارآمد منابع آب، اتخاذ سیاست­های مناسب و تصمیمات موثر، دارای نقش مهم و تعیین کننده­ای است. ادبیات کشور حاوی تعداد زیادی از مقالات و تلاش­های قابل توجه در زمینه ارزش­گذاری اقتصادی آب می­باشد. گستردگی و تنوع مطالعات موجود، ایجاب می نماید که با مروری بر کارهای پژوهشی انجام شده، چشم اندازی کلی از ارزش­گذاری­ اقتصادی آب در کشور، ارائه شود. در این مقاله سعی بر آن است تا با استخراج، دسته بندی و تحلیل مطالعات موجود در مورد ارزش گذاری آب در بخش های مختلف اقتصاد، به یک جمع­بندی در مورد روش­های رایج و سیاست های پیشنهادی در این مطالعات، نائل آید. به علاوه، در این کار تلاش شده است تا با نقد و بررسی شیوه­های به­کار گرفته شده، خلاهای مطالعاتی را شناسایی نموده و پیشنهادهایی برای پژوهش های آتی در زمینه ارزش­گذاری اقتصادی آب، ارائه شود. براساس جمع­بندی، افزایش قیمت آب در کلیه مصارف (صنعتی، شهری و کشاورزی) توصیه شده ­است. شرایط قیمت­گذاری مبتنی بر ارزش آب در مصارف صنعتی و شهری مهیاست و در بخش کشاورزی مستلزم حمایت دولت و توسعه فناوری است. ارزش اقتصادی خدمات اکوسیستمی وابسته به آب، در زمره بالاترین سطوح ارزش اقتصادی در استفاده های آب است. لذا توصیه شده است که حفظ جریان طبیعی در اکوسیستم­های آبی در اولویت تخصیص منابع قرار گیرد.

کلیدواژه ها

اقتصاد آب, بازار آب, تخصیص منابع, روش های ارزش گذاری, مدیریت منابع آب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.