تحلیل توام مشخصات خشکسالی هواشناسی مبتنی بر SPI و سناریوی CRU
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 13، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JWIM-13-1_011
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 311
نویسندگان
گروه علوم و مهندسی آب، منابع آب، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
گروه علوم و مهندسی آب، منابع آب، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
گروه علوم و مهندسی آب، منابع آب، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
گروه هیدرولوژی و منابع آب، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
چکیده
در تحلیل مشخصه های خشک سالی به صورت توام دو محدودیت وجود دارد که این مطالعه به بررسی و رفع آن ها پرداخته است. اول، محدودیت طول دوره آماری در خصوص نمایان سازی مشخصه های خشک سالی هواشناسی و دیگری تحلیل فراوانی توام می باشد. مورد اول با استفاده از داده های اقلیمی CRU و مورد دوم با استفاده از توابع مفصل در این تحقیق مرتفع گردید. در این مطالعه ضمن بررسی دقت مقادیر بارش مستخرج از مدل اقلیمی CRU در مقیاس ماهانه به تحلیل فراوانی توام مشخصه های شدت و مدت خشک سالی مبتنی بر شاخص SPI در حوضه آبریز زرینه رود پرداخته شده است. نتایج بررسی ها نشان داد که مقادیر سناریو CRU دقت و میزان خطای مناسبی با داده های مشاهداتی داشته و از قطعیت مناسبی برخوردار می باشند. با تطویل دوره آماری به ۶۰ سال، شاخص SPI در منطقه مورد مطالعه برآورد گردید که نشان دهنده افزایش شدت و مدت خشکسالی ها در سال های اخیر می باشد. ۴۵ درصد دوره آماری مورد بررسی با کمبود بارش و ۸ درصد ماه های مورد بررسی نیز با خشک سالی شدید روبرو بوده اند. با انتخاب توزیع مقادیر حدی و لجستیک برای سری های شدت و مدت خشک سالی در ایستگاه های مورد مطالعه، مفصل فرانک برای جفت متغیر شدت-مدت خشک سالی انتخاب شد. نتایج بررسی و تحلیل توام جفت متغیر شدت-مدت خشک سالی منجر به ارائه منحنی های احتمال وقوع توام در منطقه شد که مشخصات منطقه ای خشک سالی را با احتمالات مختلف برآورد می کنند. رویکرد ارائه شده به دلیل افزایش حافظه سری زمانی و به کارگیری توزیع توام و توابع مفصل از عملکرد بهتری برخوردار بوده و مشخصه های خشک سالی را بهتر نمایان می سازد.کلیدواژه ها
تطویل آماری, توابع مفصل, سناریو های اقلیمی, خشکسالیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.