شکل گیری بازارهای خاکستری ناشی از نوسان های اقتصادی و خلاهای گمرک ها (مورد مطالعه: لوازم خانگی سامسونگ)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت بازرگانی، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JIBM-15-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 105
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرانک صالحی

دانشجوی دکتری، گروه مدیریت بازرگانی، واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

نادر غریب نواز

استادیار، گروه مدیریت بازرگانی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

آیدین سلام زاده

استادیار، گروه مدیریت بازرگانی، دانشکده مدیریت دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی شکل گیری بازارهای خاکستری، در نتیجه نوسان های اقتصادی و خلاهای گمرکی، در خصوص برند لوازم خانگی سامسونگ است. روش: پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی توسعه ای و از نظر ماهیت، آمیخته اکتشافی کیفی کمی است. نمونه آماری در بخش کیفی، ۲۰ نفر از خبرگان حوزه بازارهای خاکستری در صنعت لوازم خانگی است که با استفاده از رویکرد قضاوتی و گلوله برفی انتخاب شده اند. نمونه آماری در بخش کمی، ۳۰ نفر از خبرگان حوزه بازارهای خاکستری در صنعت لوازم خانگی است که به صورت هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها در بخش کیفی، از مصاحبه و در بخش کمی، از پرسش نامه مقایسه های زوجی استفاده شد. برای تحلیل داده ها در بخش کیفی، از رویکرد تئوری داده بنیاد و در بخش کمی، از رویکرد دیمتل فازی استفاده شد. یافته ها: بر اساس نتایج دیمتل فازی، بازارچه های متعدد مرزی، بیشترین اولویت را دارد. قاچاق کالا،  نوسان های شاخص های اقتصادی و رکود بازارهای لوازم خانگی، به ترتیب در رده های دوم تا چهارم قرار گرفتند. نتیجه گیری: بر اساس نتایج این پژوهش، نوسان های اقتصادی و خلاهای نظارتی در مبادی ورودی، از علل مهم شکل گیری بازارهای خاکستری برای محصولات لوازم خانگی سامسونگ در ایران هستند. هر چه نظارت در مبادی ورودی هدفمندتر نباشد و توزیع کننده های غیرمجاز، توان واردات ساده محصولات این برند یا قاچاق آن ها را به کشور داشته باشند، احتمال شکل گیری بازارهای خاکستری افزایش خواهد یافت.

کلیدواژه ها

رفتار مصرف کننده, بازارهای خاکستری, واسطه های مجاز, دیمتل فازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.