آینده پژوهی نقش سبک زندگی مبتنی بر طب ایرانی در نظام سلامت

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله طب سنتی اسلام و ایران، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JIITM-13-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 154
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا رستم بخش

قاسم فولادی

حسین رضایی زاده

چکیده

سابقه و هدف: زندگی شهری و صنعتی و دوری تدریجی از سبک زندگی سالم در سطوح فردی، خانوادگی و اجتماعی، چالش هایی را برای نظام سلامت به وجود آورده است که متخصصان، آن را از پیامدهای زندگی مدرن می دانند. هدف پژوهش حاضر، آن است که با استفاده از رویکرد آینده‎پژوهانه به بررسی پیامدها و چالش های احتمالی نظام سلامت ناشی از تغییر و تحولات سبک زندگی در کشور تا ۱۰ سال آینده بپردازد و پاسخ‎های ممکن طب ایرانی را در بهبود سبک زندگی آشکار کند. مواد و روش ها: این تحقیق، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، دارای روش ترکیبی (کمی و کیفی) است. به منظور تجزیه وتحلیل داده‎ها، از تحلیل های آمار استنباطی و روش «تحلیل اثرات متقابل» (به کمک نرم افزار میک مک) و «چرخ آینده»، که در زمره فنون آینده پژوهی به حساب می آیند، استفاده شده است. جامعه آماری در این مطالعه به منظور مصاحبه و توزیع پرسشنامه، متخصصان طب ایرانی، مدیران وزارت بهداشت و اعضای هیئت علمی دانشکده های طب ایرانی بوده اند. یافته ها: در یافته های پژوهش، هفده متغیر کلیدی موثر بر آینده شناسایی شدند؛ سپس پیاده سازی روش تحلیل اثر متقابل بر روی این متغیرها، علاوه بر اینکه سازوکار اثرگذاری بین آنها را آشکار کرد، چهار عامل «شهرنشینی و جابه جایی جمعیت»، «مواد مخدر»، «غذاهای آماده» و «مواد آلاینده در هوا» را به عنوان پیشران های آینده ساز برجسته نمود. در مرحله بعد و با کشف ارتباط میان عوامل، روش چرخ آینده کمک نمود تا تحلیل ها در افق آینده معنا یابند. نتیجه گیری: با توجه به یافته های این پژوهش مبنی بر عوامل و پیامدهای بسیار خطیری که نظام سلامت را با چالش های فراوانی مواجه خواهد کرد، به نظر می رسد که یکی از مهم ترین راهکارهای برون رفت از بحران های پیش روی کشور، اصلاح سبک زندگی و استفاده از ظرفیت علمی و فرهنگی طب ایرانی است

کلیدواژه ها

Lifestyle, Persian Medicine, Health, سبک زندگی, طب ایرانی, سلامتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.