همبستگی رهبری مدیران و اینرسی سازمانی با نقش میانجی گری طفره روی اجتماعی در کارکنان وزارت ورزش و جوانان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله مدیریت ارتقای سلامت، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHPM-12-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین عامریان

گروه تربیت بدنی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران.

علی فهیمی نژاد

Islamic Azad University of Shahroud

باقر مرسل

Islamic Azad University of Shahroud

محمد سیاوشی

Payame Noor

چکیده

مقدمه: در دنیای رقابتی امروز کارکنان با بازدهی بالا، بزرگترین مزیت رقابتی برای سازمان ها به حساب می آیند. سبک رهبری یکی از عواملی است که می تواند در بروز این حالت روانی اثرگذار باشد. هدف پژوهش حاضر تعیین همبستگی رهبری زهرآگین و اینرسی سازمانی با نقش میانجی گری طفره روی اجتماعی در بین کارکنان وزارت ورزش و جوانان می باشد.  روش کار: پژوهش حاضر، توصیفی - همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را ۳۰۳ تن از مدیران و کارشناسان وزارت ورزش و جوانان تشکیل داده اند که از بین آن ها ۱۸۱ تن به صورت در دسترس به عنوان نمونه آماری  انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس رهبری زهرآگین" (Toxic Leadership Scale)، "پرسشنامه اینرسی سازمانی"(Organizational Inertia Questionnaire) و "پرسشنامه طفره روی اجتماعی" (Social Loafing Questionnaire) بود. روایی  صوری ابزارها به روش کیفی، روایی سازه به روش روایی همگرا و واگرا مورد بررسی قرار گرفت. همچنین پایایی ترکیبی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ ابزارها نیز بررسی و تایید شد. تحلیل داده ها با نرم افزار اسمارت پی ال اس نسخه ۳ و نرم افزار اس پی اس اس نسخه ۲۴ انجام شده است.  یافته ها: الگو از برازش خوب و قابل قبولی برخوردار بود و تمامی مسیرها (فرضیه ها) با اطمینان بالا مورد تایید قرار گرفتند. تحلیل شاخص های برازش الگو ساختاری حاکی از این بود که الگو دارای برازش مناسب و لذا توانایی بالایی در اندازه گیری متغیر اصلی دارد. ضعیفترین همبستگی بین رهبری زهرآگین با طفره روی اجتماعی می باشد. نتیجه گیری: با حضور متغیر میانجی طفره روی اجتماعی در رابطه بین رهبری زهرآگین و اینرسی سازمانی برای مسیر مستقیم بین رهبری زهرآگین و اینرسی سازمانی معنادار می باشد. الگو دارای برازش مناسب و توانایی بالایی در اندازه گیری متغیر اصلی دارد. همچنین ضعیفترین همبستگی بین رهبری زهرآگین با طفره روی اجتماعی می باشد. پیشنهاد می شود مدیران وزارت ورزش و جوانان، با مهم شمردن سبک سرپرستی سازمان میتوان از بروز رفتارهای مخرب کارکنان از جمله طفره روی جلوگیری کرد و عملکرد آن ها را بهبود بخشید و مانع از هدایت آن ها به سمت ترک سازمان شد.

کلیدواژه ها

Toxic Leadership, Social Loafing, Organizational Inertia, Youth and Sport Ministry Staff., رهبری زهرآگین, طفره روی اجتماعی, اینرسی سازمانی, کارکنان وزارت ورزش و جوانان.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.