اثربخشی درمان هیجان مدار مبتنی بر آسیب دلبستگی و طرحواره درمانی معنویت محور بر اضطراب و سرمایه عاطفی زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRN-9-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 176
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبا قاسمی نژاد راینی

Ph.D Student, Department of Psychology, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran

محسن گل پرور

Associate Professor, Department of Psychology, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran

اصغر آقایی

Professor, Department of Psychology, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran

چکیده

مقدمه: زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر برای غلبه بر مشکلات عاطفی و هیجانی خود نیازمند یاری و کمک درمانی هستند. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان هیجان­مدار مبتنی بر آسیب دلبستگی و طرحواره درمانی معنویت محور بر اضطراب و سرمایه عاطفی زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر انجام شد. روش کار: این مطالعه از نوع نیمه­آزمایشی با طرح پیش­آزمون- پس­آزمون- پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری زنان آسیب­دیده از پیمان­شکنی همسر بودند که به مراکز مشاوره روان­شناختی در شهر بندرعباس در بهار سال ۱۴۰۰ مراجعه نمودند. از بین آن­ها، ۴۸ نفر به روش نمونه­گیری هدفمند انتخاب و به­طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه ۱۶ نفر) گمارده شدند. داده­ها با استفاده از مقیاس اضطراب بک (۱۹۸۸) و سرمایه عاطفی گل­پرور (۱۳۹۵) جمع­آوری شد. طرحواره درمانی معنویت محور و درمان هیجان مدار مبتنی بر آسیب دلبستگی (هر یک طی ۱۰ جلسه ۹۰ دقیقه­ای) اجرا و گروه کنترل در دوره مطالعه هیچ درمانی دریافت ننمود. داده­ها با استفاده تحلیل واریانس با اندازه­گیری مکرر و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۶ تحلیل شد. یافته­ ها: یافته­ها نشان داد طرحواره درمانی معنویت محور و درمان هیجان مدار مبتنی بر آسیب دلبستگی در کاهش اضطراب دارای اثربخشی معنادار بودند (۰/۰۱> P). بین دو درمان در کاهش اضطراب تفاوت معناداری وجود نداشت (۰/۰۵< P). در متغیر سرمایه عاطفی، طرحواره درمانی معنویت محور و درمان هیجان مدار مبتنی بر آسیب دلبستگی با گروه کنترل دارای تفاوت معناداری نبودند (۰/۰۵< P). به این معنی که دو درمان بر افزایش سرمایه عاطفی دارای اثربخشی نبودند. نتیجه ­گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد طرحواره درمانی معنویت محور  و درمان هیجان مدار مبتنی بر آسیب دلبستگی می­توانند اضطراب را در زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر کاهش دهند. بنابراین درمانگران می­توانند برای کنترل اضطراب زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر از این دو درمان استفاده کنند.

کلیدواژه ها

anxiety, spousal breach, injured women, emotional therapy, emotional capital, schema therapy, spirituality., اضطراب, پیمان شکنی همسر, زنان آسیب دیده, درمان هیجان مدار, سرمایه عاطفی, طرحواره درمانی, معنویت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.