ارزیابی ویژگی های زیباشناختی درختچه های زینتی گل دار در فضای سبز شهری (بررسی موردی: منطقه یک شهر رشت)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه گل و گیاهان زینتی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_FLOWER-7-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید شعبان زاده خسادی

University of Guilan

معظم حسن پور اصیل

University of Guilan

وحید شادپرور

University of Ghadr

چکیده

درختچه های زینتی گلدار در فضای سبز شهری از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. انتخاب مناسب این گیاهان با توجه به معیارهای اکولوژیک و زیبایی شناسی آنها می تواند به بهبود و گسترش عملکرد فضای سبز شهری کمک شایانی کند. پژوهش های فراوانی در رابطه با نحوه انتخاب گیاهان در فضای سبز انجام شده است اما پژوهش هایی که به طور ویژه ویژگی های زیباشناختی درختچه های زینتی گلدار را ارزیابی کند، کمتر دیده شده است. این پژوهش به شناسایی و اولویت بندی درختچه های زینتی گل دار در فضای سبز شهری منطقه یک رشت از نظر کارشناسان می پردازد. روش به کارگرفته شده در این پژوهش، رویکرد ترکیبی ای اچ پی تاپسیس می باشد که برای اولویت بندی شاخص ها از روش ای اچ پی و رتبه بندی درختچه ها از روش تاپسیس بهره گرفته شد. نتایج این پژوهش با توجه به شناسایی ۱۰ شاخص و ۱۷ درختچه، نشان داد که در بین شاخص ها، زیبایی منظر با ضریب ۱۸۸/۰ و طول دوره گلدهی با ضریب ۱۸۵/۰، رتبه های اول و دوم را به خود اختصاص دادند. همچنین، شاخص ارتفاع درختچه و شاخه بندی با وزن های ۰۴۷/۰ و ۰۵۹/۰، رتبه های آخر را به دست آوردند. در بین درختچه ها نیز درختچه توری با ضریب ۷۹۱/۰ رتبه اول و درختچه های شیشه شور و خرزهره به ترتیب با ضریب های ۷۳۲/۰ و ۷۲۲/۰، رتبه های دوم و سوم درختچه های برتر را در سطح فضای سبز منطقه یک شهر رشت از نگاه کارشناسان به دست آوردند و درختچه های نرگس درختی و طاووسی با ضریب های ۳۲۱/۰ و ۳۰۹/۰ رتبه های آخر را به خود اختصاص دادند. با توجه به روش به کار گرفته شده، می توان انتخاب گیاهان را به صورت ترکیبی ای اچ پی تاپسیس در اولویت قرار داد و در اقلیم های مشابه نیز به کار برد.

کلیدواژه ها

Aesthetic index, Landscape aesthetics, Green space, AHP-TOPSIS, شاخص زیبا شناسی, زیبایی منظر, فضای سبز, ای اچ پی تاپسیس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.