مقاله علمی – پژوهشی: مدیریت صید ماهی کلمه خزری (Rutilus caspicus Yakovlev, ۱۸۷۰) با استفاده از شاخص های طولی در آبهای جنوب شرقی دریای خزر

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 31، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_ISFJ-31-5_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 129
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرویز زارع

دانشگاه گرگان

غلامعلی بندانی

مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آبهای داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.

زینب انصاری

-دانشگاه فنی دولتی کالینیگراد، کالینینگراد، روسیه.

چکیده

در مطالعه حاضر از مدل [۱]LBB که یک راهکار جدید و قوی اما ساده و فقط مبتنی بر داده های طول است، برای به دست آوردن شاخص های طولی برای مدیریت صید پایدار ماهی کلمه خزری استفاده شد. سه شاخص مدیریتی مهم شامل طول در اولین صید (Lc)، طول بهینه در اولین صید (Lc-opt) و طول بهینه صید (Lopt) برآورد شد که مقادیر آنها به ترتیب ۷/۱۷، ۲۱ و ۲۴ سانتی متر بود. مقادیر نسبت های Lmean/Lopt و Lmean/LF=M تقریبا کوچکتر از ۱ به دست آمد که نشان می دهد، برداشت بهینه انجام نمی شود. در این مطالعه نسبت Lc/Lc-opt کمتر از ۱ و شاخص های Lmax۵%/Linf یا L۹۵%/Linf کوچکتر از عدد ۸/۰ و میزان مولدین بزرگ کمتر از ۱ درصد و درصد ماهیان با طول بهینه صید کمتر از ۱۰ درصد محاسبه شد. این یافته ها نشان دهنده عدم حضور یا حضور تعداد خیلی کمی از ماهیان مسن و بزرگ در ذخیره است و جمعیت زی توده مولدین به سطحی کاهش یافته که دیگر ظرفیت تولیدمثلی برای احیاء خود ندارد. با توجه به درصد خیلی پایین ماهیان نابالغ (کمتر از ۵ درصد) در صید و L۲۵%/L۵۰> ۰.۳، Lmean/L۵۰> ۱ و Lc/L۵۰> ۱ موید این است که ماهیان نابالغ کلمه خزری براساس Lm برابر با ۱۴ سانتی متر تا حد زیادی حفظ شدند. با توجه به یافته های این تحقیق، گنجاندن شاخص طول بهینه صید در رویه های مدیریتی احتمالا عملکرد نسبی بهتری برای حفظ ذخیره و برداشت پایدار ماهی کلمه خزری خواهد داشت.   [۱] Length-based Bayesian Biomass estimator (LBB)

کلیدواژه ها

Caspian Roach, Length indicators, Sustainable fishing management, stock conservation, ماهی کلمه خزری, شاخص های طولی, مدیریت صید پایدار, حفظ ذخیره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.