قواعد فقهی حاکم بر تعزیرات در فقه امامیه
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه فقه جزای تطبیقی، دوره: 2، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_JCCJ-2-3_012
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 323
نویسندگان
دانشجوی دکتری فقه و حقوق اسلامی ، واحد خمین، دانشگاه آزاد اسلامی، خمین، ایران.
دانشیار، گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، واحد قزوین، دانشگاه بین المللی امام خمینی، قزوین، ایران.(نویسنده مسوول)
دانشیار، گروه فقه و حقوق اسلامی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران.
چکیده
از مباحث بحث برانگیز تعزیر، مساله مقدار تعزیر است. مساله ای که با دو رویکرد کاملامتضاد روبه رو است. در رویکرد اول، بعضی از فقها با تقید صرف به الفاظ برخی روایات یا با پیروی از فقهای پیشین خود، نظریات مختلف و بعضا جمع ناپذیری درباره مقدار تعزیر بیان کرده اند که حصول نظریه ای واحد را ناممکن جلوه می دهد. در رویکرد دوم، فقهای دیگری باتوجه به روایاتی دیگر و نیز فحوای روایات تعزیر، بدون تعیین مقدار، آن را نامعین و مطلقا دراختیار امام یا حاکم می دانند تا حسب مصلحت، مقدار آن را معین کند. تعزیر عقوبتی است که مقدار آن در شرع تعیین نشده است؛ بنابراین مبنا و رکن اصلی تعزیر «غیر مقدر بودن» آن است. در مورد اینکه آیا تعزیر منحصر در ضرب (تازیانه) است یا شامل مجازات های دیگر نیز می شود، اختلاف نظر است؛ بعضی تعزیر را منحصر در ضرب می دانند، در مقابل، مشهور فقهای شیعه و عامه معتقدند که تعزیر اختصاص به ضرب ندارد و قاعده فقهی «التعزیر بما دون الحد» به دلیل سهل الوصول بودن، معنای ضرب از آن فهمیده می شود و انحصار به زدن ندارد. از ظاهر روایات نیز این معنی برداشت نمی شود.کلیدواژه ها
تعزیرات, فقه جزا, قواعد فقهیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.