بررسی مورفولوژی، مولکولی و قابلیت تمایز سلول های بنیادی تخمدان موش سوری تازه متولد شده

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، دوره: 16، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_MUQ-16-9_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 120
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه ادیب

Department of Anatomical Sciences and Cognitive Neuroscience, Faculty of Medicine, Branch of Tehran Medical Sciences, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

چکیده

زمینه و هدف: توانایی تمایز سلول های بنیادی تخمدان به تخمک و تکا می تواند موجب پیشرفت بزرگی در درمان های ناباروری شود. در حالی که اطلاعات کمی درباره عملکرد، رشد و پتانسیل تمایز این سلول ها وجود دارد. در این مطالعه، ویژگی های سلول های بنیادی موش تازه متولد شده و پتانسیل تمایز آن ها به سلول های شبه استخوان و شبه چربی بررسی شد. روش بررسی: سلول های بنیادی تخمدان موش سوری تازه متولد شده جدا سازی و کشت داده شدند. پس از پاساژ سوم با استفاده از PCR بیان مارکرهای سلول های بنیادی (Nang، Oct۴، Sox۲) در این سلول ها بررسی شد. پتانسیل تمایز آن ها به سلول های شبه استخوانی و  چربی مانند با رنگ آمیزی آلیزارین رد و اویل رد تایید شد. یافته ها: نتایج نشان دادند سلول های بنیادی جدا شده پس از کشت چسبنده بودند. ازنظر مورفولوژیکی شبیه به فیبروبلاست بودند و تکثیر می شدند. این سلول ها، مارکرهای مربوط به سلول های بنیادی (Nang، Oct۴، Sox۲) را بیان کردند. علاوه براین، ۲۱ روز پس از قرار گیری در محیط تمایزی مخصوص، به سلول های شبه چربی و شبه استخوان تمایز یافتند. در سلول های شبه چربی قطرات لیپید در این سلول ها با رنگ آمیزی اویل رد مشاهده شد. نتیجه گیری: یافته های این مطالعه نشان داد سلول های بنیادی تخمدان شامل سلول های بنیادی چند توان هستند که قادرند مارکرهای مربوط به سلو های بنیادی را بیان کنند و به رده های سلولی استخوان، چربی تمایز یابند.

کلیدواژه ها

Ovarian stem cells, Oocytes, Theca cells, Granulosa cells, Ovarian follicle, سلول های بنیادی تخمدان؛ تخمک ها؛ سلول های تکا؛ سلول های گرانولوزا؛ فولیکول تخمدان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.