کنترل شکل پذیری و ضریب رفتار قابهای خمشی فولادی ویژه با آنالیز استاتیکی غیر خطی به شیوه طیف ظرفیت

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: سومین کنگره ملی مهندسی عمران
  • کد COI اختصاصی: NCCE03_211
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4998
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمرتضی مرندی

استادیار گروه مهندسی دانشگاه شهید باهنر کرمان

امین آوایی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه شهید باهنر کرمان

مسعود کیوانی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

شکل پذیری به عقیده برخی محققین مهمترین عامل رهانیدن سازه در زلزله های قوی از خطر انهدام است. هر چند تحقیقات امروزی نشان می دهد که عامل پایداری سازه ها در زلزله های مخرب، رفتار غلتکی است. به هر حال اگر نظریه دوم را بپذیریم باز هم شکل پذیری عمده ترین نقش را در اتلاف انرژی در سازه های و کاهش نیروهای زلزله ایفا می نماید. برای بررسی شکل پذیری سازه نیاز به آنالیز غیر الاستیک است که اساس آن را آنالیز غیر خطی تاریخچه زمانی تشکیل می دهد. آمالیز غیر خطی تاریخچه زمانی بر مبنای تعیین پاسخ لحظه به لحظه سازه به شتاب نگاشت زلزله مفروض در حالت غیر خطی استوار است. این آنالیز برای کاربردهای عملی، بسیار پیچیده و وقت گیر بوده و نیاز به دانش و ابزار علمی خاص دارد لذا در اکثر کاربردهای علمی از روش استاتیکی غیر خطی استفاده می شود. جهت تعیین ضریب رفتار سازه با روش استاتیکی غیرخطی ( که در واقع همان شکل پذیری سازه است)، روشهای متععدی مانند n2، ظرفیت ، کراوینکر و ... وجود دارد. در این مقاله با توجه به دقت بیشتر از روش دوم یعنی روش طیف ظرفیت ( Capacity Spectrum) استفاده شده است. در این روش منحنی ظرفیت سازه به صورت برش پایه در برابر جابجایی هدف از طریق آنالیز استاتیکی غیر خطی ببدست آمده و با طیف نیاز زلزله مقایسه گردیده است. حاصل این تحقیق مشخص نمودن نقطه عملکرد ( Performance Point) ، ضریب رفتار(R) و ضریب تغییر مکانهای غیر خطی ( Cd) بوده است. همچنین با استفاده از روش طیف ظرفیت، ضریب رفتار قاب خمشی ویه فولادی محاسبه گردیده و با مقدار پیشنهادی آیین نامه 2800 مقایسه گردیده است. نتایج نشان می دهد که استفاده از شیوه طیف ظرفیت در کنترل شکل پذیری و ضریب رفتار قابهای خمشی فولادی ویژه با آنالیز استاتیکی غیر خطی از کارایی مناسبی برخوردار است.

کلیدواژه ها

طیف ظریفیت ، ضریب رفتار ، آنالیز استاتیکی غیرخطی ، رفتار غلتکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.