بررسی صفات مورفولوژیکی، فیتوشیمیایی و ظرفیت آنتی اکسیدانی میوه گیاه Punica granatum L. رقم توسفید گرگان در مقایسه با دو رقم تجاری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOPH-10-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصور عجمی

گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

اسماعیل سیفی

گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

فریال وارسته

گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

صادق آتشی

گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

انار (Punica granatum L.) یک محصول بی رقیب در کشور ایران محسوب می شود و به میزان زیادی در اکثر نقاط کشور پرورش می یابد. در این تحقیق، سه رقم انار توسفید (از ارقام قدیمی و فراموش شده گرگان)، کلباد و ملس ساوه از نظر خصوصیات مختلف مورد مطالعه قرار گرفتند. میوه ها از یک باغ استاندارد در حومه شمالی شهر گرگان بر اساس معیار تجاری و به صورت تصادفی برداشت، بلافاصله به آزمایشگاه منتقل و از نظر خصوصیات مورفولوژیکی، فیتوشیمیایی و ظرفیت آنتی اکسیدانی بررسی شدند. بین ارقام از نظر تمام صفات مورد بررسی تفاوت های معنی داری در سطح احتمال یک یا پنج درصد وجود داشت. نتایج نشان داد که بیشترین میزان وزن میوه (۳۹۱/۲۰ گرم)، قطر میوه، طول به قطر میوه، حجم میوه، ضخامت پوست، رطوبت پوست، طول تاج، قطر تاج، طول آریل، قطر آریل، مواد جامد محلول، گلوکز (۱۳/۴۷ میلی گرم در ۱۰۰ گرم) و فروکتوز (۱۲/۸۸ میلی گرم در ۱۰۰ گرم) مربوط به رقم توسفید گرگان، بیشترین میزان آنتوسیانین کل آب (۰/۴۳ میکرومول در گرم) و ویتامین ث (۲/۴۲ میلی گرم در ۱۰۰ میلی لیتر) مربوط به رقم ملس ساوه و بیشترین میزان pH (۴/۳۰)، هدایت الکتریکی (۴/۴۶ میلی موس در سانتی متر)، اسیدیته (۰/۱۷۴ درصد) و آنتی اکسیدان (۸۱/۳۱ درصد رادیکال آزاد) مربوط به رقم کلباد بود. طبق نتایج، رقم فراموش شده توسفید گرگان دارای خواص بارز و مفیدی است و توسعه و مصرف آن در سلامتی انسان نقش بسزایی خواهد داشت. بازمعرفی این رقم می تواند آن را از خطر انقراض و فراموشی همیشگی نجات دهد و باغداران و کارشناسان را برای تکثیر، پژوهش و توسعه آن تشویق نماید.

کلیدواژه ها

آنتوسیانین, آنتی اکسیدان, انار, ریخت شناسی, فلاونوئید, فنول

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.