اثرات گیاهان پوششی، خاک ورزی و علف کش بر کنترل علف های هرز، خصوصیات خاک و عملکرد و اجزای عملکرد ذرت

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 33، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-33-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 250
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرویز شریفی زیوه

پارس اباد مغان- کیلومتر ۱۲ جاده اصلاندوز-مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل

احمد توبه

هیات علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه محقق اردبیلی

عبدالقیوم قلی پوری

دانشگاه ارومیه

محمد تقی آل ابراهیم

استادیار دانشگاه محقق اردبیلی

بتول صمدانی

استادیار موسسه تحقیقات گیاهپزشکی، بخش تحقیقات علفهای هرز، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی ، تهران، ایران

چکیده

به منظور برررسی سیستمهای مختلف خاکورزی، گیاهان پوششی زمستانه و تاثیر آن ها بر بهبود کیفیت خاک و علف-های هرز ذرت، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب بلوک کامل تصادفی، به مدت دو سال در مزرعه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان) اجرا گردید. دو نوع خاکورزی در دو سطح بدون خاکورزی و خاک ورزی مرسوم در کرت های اصلی و فاکتور گیاهان پوششی در شش سطح شامل ماشک گل-خوشه ای، شبدر لاکی، چاودار، جو، کلزا و بدون گیاه پوششی به همراه فاکتور دزهای کاهش یافته علف کش مایستر در چهار سطح (۰، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ درصد دز ۵/۱ لیتر در هکتار) به صورت فاکتوریل در تیمار فرعی قرار گرفتند. درصد ماده آلی خاک در سیستم بدون خاک ورزی، ۷۲/۱۳ درصد نسبت به خاک ورزی مرسوم افزایش داشت. گیاهان پوششی تراکم کل علف های هرز زمستانه را در در هر دو سال بیش از ۵۵ درصد نسبت به شاهد بدون گیاه پوششی کاهش دادند. عملکرد ذرت در سال اول و دوم به ترتیب ۸۹/۷ و ۴۶/۸ تن در هکتار بوده و در سیستم بدون خاک ورزی، ۲۲/۱۰ درصد بیشتر از سیستم خاک ورزی مرسوم بود. ماشک گل خوشه ای ۳۰ درصد بیشتر از سایرین، عملکرد ذرت را افزایش داد. مصرف نصف دز علف کش پس رویشی مایستر در زمان ۴-۳ برگی ذرت، اختلافی آماری با دز توصیه شده آن نداشت. بطور کلی نتایج نشان داد کشت گیاه پوششی ماشکگل خوشه ای در پاییز به همراه روش بدون خاک ورزی با کاربرد نصف دز علف کش مایستر در ذرت، می تواند ضمن افزایش حاصل خیزی خاک، موجب کاهش تراکم علف های هرز ذرت و هزینه تولید گردد.

کلیدواژه ها

ذرت, خاکورزی, کشت گیاهان پوششی زمستانه, مدیریت علفهای هرز, تراکم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.