ارائه الگوی مدیریت بحران شهری (موردمطالعه: منطقه ۱۱ شهر تهران)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های مدیریت انتظامی، دوره: 17، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_PMSQ-17-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 380
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود شبابانی

دانشجوی دکتری رشته جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی: واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، تهران، ایران.

بهمن کارگر

دانشیار گروه جغرافیا، دانشگاه علوم انتظامی امین، تهران، ایران.

محسن رحیمی

استادیار گروه کنترل شکاری، دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص)، تهران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: ازجمله مسائلی که بیشتر شهرهای بزرگ جهان با آن دست به گریبان هستند، بروز حوادث و مخاطرات طبیعی است. با توجه به ماهیت غیرمترقبه اغلب مخاطرات طبیعی، بهره­مندی از الگوی مناسب برای مدیریت بحران لازم و ضروری است. ازاین رو هدف از مطالعه حاضر ارائه الگوی مدیریت بحران شهری در منطقه ۱۱ شهر تهران است.روش: پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر ماهیت توصیفی - تحلیلی است که با استفاده از روش آمیخته (کیفی- کمی) انجام شده است. حجم نمونه با بهره­گیری از فرمول کوکران ۳۱۴ نفر به دست آمده و برای مصاحبه با استفاده از روش گلوله برفی با تعداد ۱۵ نفر از خبرگان مصاحبه انجام شد که پس از تایید روایی و پایایی، داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارها SMART PLS و SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.یافته ها: مدیریت بحران به عنوان واکنشی در برابر وضعیت بحرانی دربرگیرنده سلسله عملیات و اقدامات پیوسته و پویاست که به طورکلی بر اساس اصول کلاسیک مدیریت شامل برنامه ریزی، سازمان دهی، تشکیلات رهبری و کنترل، بسته به زمان و مکانی که بحران در آن روی می دهد، می تواند متفاوت عمل کند. در این راستا، در پژوهش حاضر مدلی بومی مبتنی بر عوامل موثر بر مدیریت بحران شهری استخراج و پس از تحلیل داده های بخش کمی، تاثیر مولفه های مدیریت بحران در مناطق شهری مورد تایید قرار گرفت.نتیجه گیری: امروزه با شهری شدن جوامع و گرایش انسان ها به محیط های شهری، توجه به شیوه بهتر زیستن در اولویت قرارگرفته است. در همین خصوص خطرات ناشی از پدیده های طبیعی و سوانح اقلیم که انسان ها را تهدید می کند، بی­توجهی به مکان یابی صحیح شهرها، رشد و توسعه شهرهای بنیان نهاده شده، همچنین نبود برنامه ریزی لازم برای جلوگیری از رشد لجام گسیخته شهرها، مسائل و مشکلات فراوانی از جهت مصونیت شهرها به بار آورده است. ازاین رو به­کارگیری الگوی مناسبی که دربرگیرنده همه ابعاد، مولفه ها و شاخص های تاثیرگذار مدیریت بحران در مناطق شهری باشد، ضروری می­باشد.

کلیدواژه ها

مدیریت, بحران, مناطق شهری, الگو, شهر تهران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.