بررسی شیوه های سنجش ترجیحات ساکنان مسکن شهری معاصر؛ تحلیل و به کارگیری روش ساختار معنایی
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: اندیش نامه معماری، دوره: 2، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_ARCAND-2-3_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 261
نویسندگان
دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر، تهران، ایران
دانشیار گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر، تهران
چکیده
تحقق خواست و نیاز سکونتی ساکنین در مسکن از مهمترین دغدغه های مطالعات برنامه ریزی و طراحی مسکن به خصوص در شهرهای بزرگ است. از آنجا که به دلیل تنوع ساکنین و ناشناخته بودن آن ها امکان تحقق همه خواست و نیازها در مسکن هایی با ساکن نهایی نامعلوم وجود ندارد، فهم اولویت ها و ترجیحات سکونتی و چگونگی انتخاب مسکن توسط ساکنین اهمیت می یابد. در سال های اخیر روش-های متعددی برای تحلیل ترجیحات و انتخاب های ساکنین به کار گرفته شده است. بنابراین آشنایی با این روش ها و انتخاب روش متناسب با بستر و حوزه عمل هر پژوهش می تواند تا حدی ضامن تحقق هدف پژوهش و صحت نتایج آن باشد. هدف از تحقیق حاضر فهم و تحلیل شیوه ای برای سنجش ترجیحات ساکنین مسکن شهری معاصر با تمرکز بر شاخصه های معماری مسکن می باشد در این راستا ابتدا ساز و کار هفت روش مختلف به کارگرفته شده در مطالعات ترجیحات مسکن مورد بررسی تطبیقی واقع شده است. سپس با در نظر داشتن رویکرد و بستر پژوهش، استفاده از روش ساختار معنایی برای فهم ترجیحات گروهی از ساکنین مسکن شهری به عنوان نمونه موردی تشریح شده و مورد تحلیل قرار گرفت. در این مسیر ابتدا شاخصه های معماری مسکن استخراج شده و سپس تکنیک انجام مصاحبه نیمه-ساختاریافته نردبانی و نحوه کدگذاری محتوای اطلاعات گردآوری شده شرح داده شد. داده ها با به کارگیری مدل ابزار-غایت تحلیل شده و در قالب گزاره های خصوصیت، پیامد، ارزش و با بهره گیری از نظریه ارزشی شوارتز تحلیل شد. یافته ها نشان می دهد در حوزه طراحی و معماری، استفاده از روش ساختار معنایی با توجه به ماهیت پژوهش می تواند از طریق پیوند خصوصیات مسکن و ارزش های ساکن، امکان طراحی مسکن مطلوب متناسب با ترجیحات ساکنین را فراهم کند. در پایان پیشنهادهایی نیز برای بهبود کارکرد این شیوه ارائه شده است.کلیدواژه ها
ترجیحات, مسکن شهری, روش ساختار معنایی, مدل ابزار-غایت, نظریه شوارتزاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.