بررسی فرایند همگونی واکه و همخوان در گونه کردی ایلامی بر اساس رویکرد واجشناسی خودواحد
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: ششمین همایش بین المللی زبان و ادبیات فارسی
- کد COI اختصاصی: ADABICONF06_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 265
نویسندگان
استادیار، گروه زبان و ادبیات انگلیسی ، دانشکده علوم انسانی ، دانشگاه ایلام
چکیده
هدف از پژوهش پیش رو تحلیل و توصیف فرایند همگونی واکه و همخوان بر اساس رویکرد واجشناسی خودواحد در گونه کردی ایلامی به منظور یافتن همخوانها و واکه های دخیل در این گونه و مشخص کردن بسامد هریک از آنها می باشد. این رویکرد به -خوبی فرایند همگونی را از طریق نشاندادن گسترش مشخصه ها از یک لایه به لایه دیگر به صورت سلسله مراتبی تبیین می کند. روش پژوهش حاضر توصیفی -تحلیلی است ، به این صورت که دادههای پژوهش از طریق مصاحبه با ۱۲ گویشور بومی گونه کردی ایلامی شامل ۶ مرد و ۶ زن ۴۰ تا ۶۵ ساله و کم سواد به دست آمد. همچنین نویسندگان به عنوان گویشوران بومی گونه کردی ایلامی و آگاه به دانش زبانشناسی به قضاوت دادههای گردآوری شده پرداختند و پس از اطمینان از درستی دادهها، آنها را با استفاده از الفبای آوانویسی بین المللی (آی پی ای ) آوانویسی کردند. پس از بررسی و تحلیل دادهها مشخص شد که واکه ها و همخوانهای دخیل در فرایند همگونی میان واکه و همخوان به ترتیب شامل واکه های ə,, و غلت ها و همخوانهای , w, j,G, h, بودند. همگونی میان واکه های افتاده /, /، میانی /ə/ و غلت های w] در,[j مشخصه مدرج افراشتگی به صورت مرحله به مرحله صورت گرفت . به این صورت که واکه های افتاده به واکه های میانی و واکه های میانی به واکه های افراشته تبدیل می شدند.همخوانها و واکه های گونه کردی ایلامی موردبررسی از نظر مشخصه های ] پسین ، افراشته ، پیوسته و سخت [ با یکدیگر همگون شده اند. از این میان، مشخصه ] افراشته [ دارای بیشترین بسامد وقوع در میان واکه ها و همخوانها بود و مشخصه ] سخت [ دارای کمترین بسامد وقوع بود. افزونبراین ، همگونی در این گونه از ب عد درجه شباهت ، جهت و پیوستگی به ترتیب شامل همگونی ناقص (همگونی در یک یا چند مشخصه )، پیش رو یا پس رو و پیوسته بود. در برخی از دادهها پس از اعمال فرایند همگونی ، بافت مناسبی برای ایجاد فرایندهای واجی دیگر مانند تضعیف ، ارتقای واکه و کشش جبرانی فراهم شد که این فرایندها به صورت مرحله ای بر واژهها اعمال می شدند.کلیدواژه ها
همگونی ، همخوان، واکه ، واجشناسی خودواحد، گونه کردی ایلامی .مقالات مرتبط جدید
- بررسی گذرا بودن عالم محسوسات در رباعیات بیدل دهلوی
- نقش بحران های هویتی در شعر شاعران معاصر ایران: مطالعه ای تطبیقی بر بحران های فرهنگی، جنسی، اجتماعی و زبانی
- بررسی مولفه های نقد اجتماعی مربوط به کودتای ۲۸ مرداد در اشعار نیما و سایه
- هوش مصنوعی و تحول در آموزش ادبیات فارسی: چالش ها و فرصت ها
- علوم و فنون ادبی در عصر هوش مصنوعی: بازتعریف روش های تدریس و پژوهش
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.