(بررسی عوامل روانشناختی افزایش طلاق عاطفی در سال های ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ در شهر مشهد)
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: دهمین کنفرانس بین المللی نقد و واکاوی مدیریت در هزاره سوم
- کد COI اختصاصی: ICCAM10_022
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 862
نویسندگان
دانشجوی مقطع کارشناسی رشته روانشناسی موسسه آموزش عالی تابران
دکترای تخصصی علوم ارتباطات اجتماعی
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی عوامل روانشناختی افزایش طلاق عاطفی در سال های ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ در مشهد بوده که در سال ۱۴۰۱ انجام شده است. این پژوهش براساس ماهیت داده ها یک تحقیق کیفی، از نظر هدف تحقیق کاربردی و بر حسب ابزار گردآوری داده ها یک تحقیق توصیفی می باشد. با توجه به این که تحقیق حاضر توصیفی تحلیل انجام شده است و بر پایه مطالعات کتابخانه ای و اسنادی استوار است، لذا از ابزار فیش برداری استاد معتبر، برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز استفاده شده است.یافته های این پژوهش نشان می دهد که طلاق عاطفی پدیده تک عاملی نیست، بلکه مجموعه ای از عوامل در هم تنیده و گوناگون است که منجر به طلاق عاطفی می شود، البته میزان تاثیر این عوامل در ایجاد طلاق عاطفی نیز متفاوت است. طلاق عاطفی بستگی به تعداد عوامل ایجادکننده آن ندارد، بلکه به شدت عوامل بستگی دارد، معیار شدت نیز بستگی به ادراک زوجین از آن دارد که در خانواده ها متفاوت است. در تحقیق های مختلف نشان داده شده است که ۵۰ درصد طلاق ها در ایران ریشه در دلایل جنسی و عاطفی دارند، شاید بتوان گفت دلیل بسیاری از جدایی ها و سردی روابط، با عدم ارضای نیازهای جنسی ارتباط داشته باشد. اگر زن وشوهری بتوانند از نظر جنسی همدیگر را اقناع نمایند؛ به طور قطع احساس محبت آنان نسبت به یکدیگر زیادتر خواهد شد و در حالت عکس این قضیه می تواند منشا اختلافات شود. در درمان طلاق عاطفی، توجه به تفاوت ها ضروری است و نمی توان به روش های درمانی یکسان برای خانواده های مختلف بسنده کرد. همچنین آموزش قبل از ازدواج در طول زندگی مشترک و ترویج فرهنگ مشاوره برای چاره اندیشی زود هنگام در صورت بروز مشکل، نقش موثری در پیشگیری و درمان طلاق عاطفی خواهد داشت.کلیدواژه ها
عوامل روانشناختی، دلبستگی، افسردگی، طلاق، طلاق عاطفیمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.