جداسازی و شناسایی باکتری های اندوفیت از ریشه گیاه یونجه و بررسی اثرات ضد میکروبی آنها بر پاتوژن های انسانی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله بیولوژی کاربردی، دوره: 12، شماره: 47
  • کد COI اختصاصی: JR_SJOAP-12-47_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 161
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه منگلیان

دانشجوی کارشناسی، گروه میکروبیولوژی، واحد سیرجان، دانشگاه آزاد اسلامی، سیرجان، ایران

زهرا معصومعلی نژاد

دکتری، گروه میکروبیولوژی، واحد سیرجان، دانشگاه آزاد اسلامی، سیرجان، ایران

چکیده

هدف: یونجه با نام علمی Medicago sativa مهم ترین گیاه علوفه ای در ایران و بسیاری از نقاط جهان است. این گیاه به دلیل داشتن ارزش غذایی بالا و امکان کاشت در اقلیم های مختلف، به ملکه گیاهان علوفه ای مشهور است. هدف پژوهش حاضر جداسازی و شناسایی باکتری های اندوفیت از ریشه گیاه یونجه و بررسی اثرات آنتاگونیستی آنها بر باکتری های بیماری زای انسانی است. مواد و روش ها: قطعه های ریشه ضدعفونی شده گیاه یونجه پس از له شدن در محیط های کشت مایع تایوگلی کولات براث و مولر هینتون براث، جهت غنی سازی، کشت داده شدند. پس از کشت های مایع، بر روی محیط های کشت مولر هینتون آگار، ائوزین متیلن بلو و مک کانکی آگار کشت انجام شد. باکتری های اندوفیت با روش رنگ آمیزی گرم و تست های بیوشیمیایی، مورد شناسایی قرار گرفتند. فعالیت آنتاگونیستی باکتری های جدا شده به روش های استریک متقاطع و دولایه ای بررسی گردید. از باکتری های دارای اثرات آنتاگونیستی، استخراج DNA انجام شد و با کاربرد پرایمر یونیورسال، تکثیر ژن SrRNA۱۶ صورت پذیرفت. محصول PCR تعیین توالی شده و درخت فیلوژنی رسم گردید. یافته ها: نتایج نشان داد باکتری های اندوفیت یونجه دارای فعالیت آنتاگونیستی بودند و در نهایت دو اندوفیت از لحاظ هویت مولکولی مورد بررسی قرار گرفتند که متعلق به جنس های انتروباکتر و سودوموناس بودند. نتیجه گیری: براساس نتایج حاصل، باکتری های اندوفیت دارای تنوع زیاد و اثرات قابل توجه ضد باکتریایی می باشند.

کلیدواژه ها

اندوفیت, خواص ضد باکتریایی, باکتری های اندوفیت, گیاه یونجه, پاتوژن های انسانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.