بررسی روند تغییرات دما و بارش حوضه های آبریز ایران در افق ۲۰ سال آینده بر اساس برونداد مدل های CMIP۶
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: مجله پژوهش آب ایران، دوره: 16، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JWAI-16-1_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 430
نویسندگان
پژوهشگر موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو
موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو
هیئت علمی موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو
مدیر پژوهشکده منابع آب موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو
چکیده
تغییر اقلیم با تغییر در دما و بارش بر چرخه هیدرولوژیکی، بر منابع آب در دسترس و تقاضای آب اثر می گذارد. در این راستا پیش نگری تغییرات دما و بارش توسط مدل های گزارش ششم ارزیابی تغییر اقلیم به دلیل افزایش دقت در برونداد آن ها، می تواند کمک شایانی را برای برنامه ریزی و مدیریت منابع آب در دوره آتی نماید. به علاوه، تعیین مدل های مناسب از میان این مدل های اقلیمی راهگشای پژوهش های آتی در زمینه بررسی اثرات تغییرات اقلیم خواهد بود. تحقیق حاضر به منظور دستیابی به اهداف فوق انجام گرفت. در این زمینه ابتدا به منظور افزایش دقت نتایج مدل های اقلیمی، برونداد ۱۰ مدل اقلیمی گزارش ششم در دوره تاریخی (۱۹۹۵-۲۰۱۴) در مقایسه داده های مشاهداتی بر اساس سنجه KGE رتبه بندی شدند و بر مبنای رتبه های حاصل، وزن دهی مدل ها صورت گرفت. در ادامه، نتایج تصویرسازی مدل های اقلیمی تحت سه سناریوی SSP۱۲۶، SSP۲۴۵ و SSP۵۸۵ دوره آتی، پس از ترکیب برونداد مدل ها بر اساس وزن های محاسبه شده، حاصل شد و درنهایت متوسط تغییرات دما و بارش در افق ۲۰۲۰-۲۰۳۹ نسبت به دوره تاریخی برای حوضه های آبریز ایران ارائه گردید. نتایج بررسی رتبه بندی مدل های اقلیمی بر اساس توانایی آن ها در تصویرسازی های اقلیمی نشان داد مدل های برتر بسته به اقلیم نواحی مختلف، متفاوت می باشند و تنوع آن ها در شبیه سازی بارش نسبت به دما در ایران بیشتر است. به طوری که از میان ۱۰ مدل CMIP۶، ۶ مدل برتر برای شبیه سازی بارش و ۴ مدل برتر برای شبیه سازی دما در نواحی مختلف کشور تعیین شد. به علاوه نتایج حاصل از تصویرسازی اقلیمی حاکی از تغییر بارش از حدود ۱۹+ تا ۱۲- درصد و افزایش دما به طور متوسط در دامنه ی ۱/۰ تا ۶/۰ درجه سلسیوس در حوضه های مختلف کشور طی ۲۰ سال آتی خواهد بود، به طوری که نواحی غربی کشور بیشترین کاهش بارندگی را در این دوره تجربه خواهند کرد.کلیدواژه ها
تغییر اقلیم, CMIP۶, رتبه بندی, وزن دهی, تصویرسازی دما و بارشاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.