اثربخشی آموزش مجازی بر اهمال کاری و میزان توجه دانشجویان در دوره پاندمی کووید-۱۹

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه فناوری آموزش، دوره: 17، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JEIT-17-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 110
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعیده خجسته

گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

پیشینه و اهداف: نیاز به آموزش مجازی باتوجه به مزایای آن در مقایسه با آموزش سنتی در هر زمان احساس می شد که در ایام شیوع کووید ۱۹ و عدم حضور دانشجویان در دانشگاه ها، ضرورت این نوع آموزش به اوج خود رسید. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مجازی بر اهمال کاری و میزان توجه دانشجویان دانشگاه پیام نور کرمان در دوره پاندمی کووید - ۱۹ بود.روش ها : روش تحقیق حاضر نیمه تجربی با استفاده از گروه کنترل و آزمایش بود.جامعه آماری حدود ۴۰۰۰ نفر دانشجوی رشته های مختلف دانشگاه پیام نور مرکز کرمان بودند. حجم نمونه شامل ۴۰ دانشجو بود که از طریق پیش آزمون، اهمال کار تشخیص داده شدند و تا حدودی دچار نقص توجه و تمرکز بودند. نمونه به شیوه در دسترس انتخاب و آزمودنی ها به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش جایگذاری شدند. همچنین این دو گروه از نظر ترم تحصیلی و سن تا حد ممکن همگون شدند. ابزار جمع آوری داده ها در این تحقیق دو پرسش نامه استاندارد اختلال کمبود توجه توسط سوانسون و نولان پلهام (۱۹۸۰) و مقیاس اهمال کاری تحصیلی سولومون و راثبلوم (۱۹۸۴) بود. در پژوهش حاضر ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده، برای مقیاس اهمال کاری تحصیلی، برابر با ۸۶/۰ برآورد شده است که نشان می دهد در سطح مورد قبولی است. پیش آزمون و پس آزمون برای هرگروه قبل و بعد از آموزش انجام گرفت. آموزش مجازی در قالب کلاس روش تحقیق در محیط آموزشی مجازی توسط نرم افزار ادوبی کانکت با استفاده از پاورپوینت همراه با پخش صدا، تصاویر و جداول مرتبط، به صورت آنلاین در ۱۲ جلسه ۲ساعته برای گروه آزمایش برگزار شد. البته لازم به ذکر است که مدرس در حین تدریس با استفاده از روش سخنرانی مطالب تکمیلی را ارائه می داد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی در قالب جداول و شکل ها و همچنین تحلیل کواریانس و آزمون لوین و آزمون شاپیرو-ویلکز استفاده شد. افراد گروه آزمایش آموزش درس روش تحقیق را در ۱۲ جلسه ۲ ساعته به صورت مجازی دریافت کردند؛ در حالی که دانشجویان گروه کنترل به شیوه سنتی آموزش دیدند.یافته ها: نتایج تحلیل کوواریانس در متغیر اهمال کاری تحصیلی (sig=۰.۰۰،F=۲.۹۵) و میزان توجه (sig=۰.۰۰ F=۹.۵) معنادار است؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که در گروه آزمایش تغییر معناداری در اهمال کاری تحصیلی و میزان توجه نسبت به گروه کنترل تحت تاثیر مداخله به وجود آمده است؛ به این معنی که آموزش مجازی بر اهمال کاری تحصیلی و میزان توجه دانشجویان دانشگاه پیام نور اثربخش است و ضرایب اتا اثربخشی روی متغیر اهمال کاری تحصیلی و میزان توجه را نشان داده است.نتیجه گیری: باتوجه به انعطاف پذیری بالای آموزش مجازی، دانشجویان می توانند باتوجه به شرایط و موقعیت خود و براساس آمادگی ذهنی به یادگیری بپردازند که این خود مانع حواس پرتی و کاهش عوامل مداخله گر در تمرکز می شود.همچنین طراحی برنامه های آموزشی نظیر کارگاه هایی به منظور ارتقای آگاهی و توانایی استفاده از آموزش مجازی به عنوان ابزار آموزشی اثربخش و نیز ارتقای کیفیت سخت افزاری پیشنهاد می شود. بنابراین علاوه بر فرهنگ سازی در این زمینه، ضرورت تلاش در جهت بالابردن سطح دانش و ارتقای کیفیت امکانات و تجهیزات موردنیاز وجود دارد. ازاین رو پیشنهاد می شود باتوجه به مباحث گسترده و پیچیده دروس دانشگاهی و در جهت کاهش اهمال کاری و افزایش میزان توجه دانشجویان، روش آموزش ترکیبی شامل آموزش مجازی در کنار آموزش حضوری (سنتی) در دانشگاه های کشور خصوصا پس از پایان بیماری کووید ۱۹ موردتوجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

آموزش مجازی, اهمال کاری, توجه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.