انتخاب بهینه مته حفاری در صنعت نفت با استفاده از روش کمترین هزینه حفاری واحد طول در یکی از میادین هیدروکربوری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: ماهنامه اکتشاف و تولید نفت و گاز، دوره: 1398، شماره: 173
  • کد COI اختصاصی: JR_EKTESHAF-1398-173_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 132
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدامین دزفولیان

مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران

چکیده

مته ­ها از مهم ترین و اصلی­ترین ابزارهای مورد استفاده توسط مهندسین در حفاری چاه­ های نفت و گاز است. انتخاب بهترین مته و شرایط حفاری متناظر با آن، از اساسی­ ترین چالش ­هایی است که شرکت ­های نفتی با آن مواجه هستند. انتخاب مته مناسب برای شرایط حفاری خاص، نیازمند ارزیابی عوامل موثر بر آن است. در روش­ های مختلف انتخاب آن، هر روش تا حدودی در تعیین و انتخاب مته کاربردی است. در این پژوهش با تحلیل و بررسی روش هزینه حفاری واحد طول، نتایجی جهت انتخاب صحیح مته به دست آمد. در اینجا از داده ­های حفاری مربوط به دو چاه از یکی از میادین ایران استفاده شده است. برخی چاه­های این میدان به علت پایین بودن نرخ نفوذ، راندمان حفاری پایینی داشتند از همین رو، جهت انجام این تحقیق مورد توجه قرار گرفتند. پس از تعیین سازندهای با ضخامت بالا و با اهمیت جهت نرخ حفاری، مته ­های مورد استفاده برای حفر این سازندها از گزارشات و اطلاعات چاه ­ها استخراج شد. پس از تعیین متراژ و زمان حفاری و همچنین نوع سازند حفاری شده توسط مته ­های مختلف، عملکرد مته­ های به کار رفته در این سازندها، بررسی شد، سپس با اعمال روش هزینه حفاری به ازای حفر یک فوت از چاه برای هر کدام از مته­ ها در سازند حفاری شده، هزینه حفاری واحد طول هر یک از آنها به تفکیک مشخص شد. پس از آن با توجه به محاسبات انجام شده برای هر یک از مته ها، مناسب­ترین مته در هر سازند مربوط به میدان مورد مطالعه، انتخاب و پیشنهاد شد که می­توان از آن­ جهت حفاری­ های آتی استفاده کرد. می­توان با انتخاب صحیح مته­، علاوه بر کاهش تعداد مته ­ها و حذف چندین زمان پیمایش که به علت کم بودن نرخ نفوذ انجام می شود، از هزینه­ ها و زمان حفاری تا حدود نسبتا زیادی کاست.

کلیدواژه ها

انتخاب مته, هزینه حفاری, نرخ نفوذ, کد مته, سازند زمین شناسی, زمان حفاری, متراژ حفاری.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.