تشابهات روانشناسی مثبت گرا با تعالیم دینی و انتقال مفاهیم آن در قالب قصه گویی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نهمین همایش ملی تازه های روانشناسی مثبت
  • کد COI اختصاصی: NCPP09_421
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 164
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فائزه غفاری

کارشناسی ، علوم تربیتی ، رشته آموزش ابتدایی ، دانشگاه الزهرا فرهنگیان زنجان اداره آموزش و پرورش استان زنجان شهرستان ایجرود

چکیده

روانشناسی مثبت گرا که بر اساس نوشتار مارتین سلیگمن طراحی شده از اواسط دهه ۹۰ میلادی برای زندگی بهتر و تمرکز بر نقاط قوت افراد و تقویت آنها تاکید دارد .در مقابل روانشناسی بر نقاط ضعف و درمان آن ها می پردازد و تمرکزی بر نقاط قوت افراد ندارد . روانشناسی مثبت گرا می تواند از طریق رسانه ،آموزش و پرورش ،اولیاءمربیان ،تئاتر، قصه گویی ،فیلم ،نقاشی و روش های دیگر تبیین و تشریح گردد. مولفه های روانشناسی مثبت گرا را در روایات، احادیث ، زندگی علما، شخصیت های مذهبی و در آیات قرآن کریم نیز می توان مشاهده کرد. درحالیکه موضوعات شادی، رضایت ، فضایل اخلاقی ، شکرگزاری، مراقبه ، امید، انعطاف پذیری، هدفمندی و غیره در روانشناسی مثبت گرا مشاهده می شود ،همزمان همین موارد در آیات و روایات، سنت اهل بیت و زندگی علمای بزرگ دینی هم دیده می شود.اعتقاد به جهان آخرت ،توکل بر خالق هستی ،از عمده مولفه هایی هست که می توان از روانشناسی مثبت دینی مطرح کرد که معمولا در روانشناسی مثبت گرا دیده نمی شود یا کمتر دیده می شود؛ ازاین جهت تاب آوری را در افراد دیندار بیشتر می توان مشاهده کرد تا در افرادی با محور مثبت گرا .فلذا با برگرفتن مولفه های مثبت روانشناسی مثبت گرا می توان مفاهیم را در قالب قصه گویی وداستان پردازی که برای کودکان و نوجوانان همزادپنداری با آن آسان و است ، و در خود آیات قرآنی هم به قصص قرآنی به عنوان زبان قابل پذیرش اشاره شده ،در مدارس آموزشی استفاده کنیم .درنتیجه استفاده از اندیشه های مثبت گرا در قالب دینی با شیوه قصه گویی منافات ندارد و قابل جمع است .

کلیدواژه ها

روانشناسی مثبت گرا -تعالیم دین اسلام -تطابق یا تباین -قصه گوئی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.