مفهوم شهر و آرمانشهر در اسطوره های باستانی ایرانیان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی و چهارمین کنگره بین المللی عمران، معماری و شهرسازی آسیا
  • کد COI اختصاصی: ICRSIE07_723
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد محمدپور

کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران، پردیس هنرهای ز یبا، دانشگاه تهران

بهنام قربانی

کارشناسی ارشد معماری، دانشکده معماری ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند

چکیده

در کشور ایران همواره اشکال متفاوتی از سکونت و زندگی اجتماعی، در شکلهای شهر ی، روستایی و عشایری وجود داشته است. این اشکال، زاده پویشهای تحول نظام اجتماعی جامعه روستایی، عشایری و شهریست، و بنیانهای اجتماعی و نیروهای اجتماعی آن در نحوه تشکل شهر، شهرنشینی و ملازمت آن با شهرگرایی تعیین کننده است. از جمله مهمترین تعاریفی که در این پژوهش بدان پرداخته خواهد شد، مفهوم شهر و آرمانشهر در اسطوره های باستانی ایرانیان است. متون متاخر پارسی هدف ایجاد ور را دوباره آماده کردن جهان پس از فرجام زمستانی سخت در پایان جهان دانسته اند. ورجمکرد علاوه بر اینکه نخستین آرمانشهر ایرانی است، تنها شهری است که به وجه کالبدی آن در منابع مختلف توجه بیشتری شده است. بنابه روایت کتاب وندیداد، جمشید این بنا را ساخت تا گزیدهای از موجودات را در برابر گزند برف و سرمای عظیمی حفظ کند که در عصر او اتفاق افتاد. در نتیجه تشابهات ساختاری شهر ایرانی در طول تاریخ، میتواند برآمده از خواست و اراده ای مشخص باشد که با هدف رسیدن به شهر آرمانی شکل یافته است.

کلیدواژه ها

مفهوم شهر، آرمانشهر، ورجمکرد، شهر ایرانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.