بررسی عملکرد کمیته­ های نما (حدفاصل سال های ۱۳۹۳-۱۴۰۰) و تدوین سناریوهای آیند ­پژوهی با بهره­ گیری از روش آیدا (موردپژوهی: کمیته­ های نما مناطق شهرداری تهران)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: ماهنامه باغ نظر، دوره: 20، شماره: 119
  • کد COI اختصاصی: JR_BAGH-20-119_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی پندار

استادیار گروه برنامه ریزی شهری، دانشگاه هنر، تهران، ایران.

سحر رستگار ژاله

دکتری مرمت و احیای بناها و بافت های تاریخی، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران.

چکیده

چکیده بیان مسئله: کمیته ­های نما در سال ۱۳۹۳ با هدف هدایت فرایند طراحی معماری با تاکید بر نماهای باهویت به بدنه شهرداری تهران اضافه شد تا در جهت ایجاد هماهنگی و انسجام جداره ­های شهری گام بردارد. علی رغم برخی تلاش ­ها، این کمیته ­ها با چالش­ های پیچیده ­ای هم چون عدم هماهنگی میان کمیته­ های نما و نهادهای مدیریت شهری، عدم یکپارچگی صدور پروانه ساختمان و کنترل نما، برخورد سلیقه ­ای اعضای کمیته ­ها با طرح ­ها، فقدان ضوابط یکپارچه، عدم ارتباط میان کمیته ­ها، فقدان ضمانت اجرایی طرح­ های مصوب، تطویل زمان بررسی پرونده­ ها و فرسایشی شدن فرایند مواجه هستند به­ گونه­ ای که بحث­ هایی را مبنی بر تداوم یا عدم تداوم کمیته ­ها در بدنه شهرداری ایجاد کرده است. هدف پژوهش: این پژوهش بر آن است تا با شناسایی و دسته ­بندی چالش ­های موجود با مرور ادبیات جهانی و کاربست آن در آسیب­ شناسی اقدامات صورت گرفته به ارزیابی روندهای فعلی در حیطه سناریوی موجود پرداخته و در نهایت سناریوهای آینده ­پژوهی را تدوین کند. روش پژوهش: مطالعه حاضر به صورت انتقادی و به روش ترکیبی کیفی-کمی صورت می ­گیرد. در فاز کیفی شاخص ­های موثر بر شفاف­سازی فرایندها به ­واسطه مصاحبه و پرسش نامه­ های نیمه ­ساختاریافته و حضور در جلسات استخراج می ­شوند. در فاز کمی نیز با بهره ­گیری از تحلیل­ های استنتاجی و موردپژوهی های صورت گرفته، ارزیابی و اعتبار شاخص­ ها سنجیده می ­شود. در نهایت با استفاده از تکنیک «تحلیل عرصه های تصمیم ­گیری مرتبط» راهبردها و پروژه­ های پیشنهادی جهت ارتقاء کیفی کمیته­ های نما ارائه می­ شود. نتیجه­ گیری: برای برطرف کردن نقاط ضعف و تبدیل تهدیدها به فرصت­ ها در ساختار کمیته­ های نمای شهر تهران در مراحل مختلف، شش عنصر سناریویی ممکن (نحوه ادامه کار کمیته­ ها، نحوه تصویب نمای بناهای شاخص، فرایند فرجام­ خواهی، نحوه ارتباطات برون­ سازمانی و میان­ سازمانی، تحقق­ پذیری، ساختار رویه ­ای و کیفی جلسات) شناسایی شده که در قالب گزینه­ های حداکثر، میانه و حداقل راهبردهایی را ارائه می­ دهند.

کلیدواژه ها

نماهای شهری, فرایند کنترل, تکنیک آیدا, سناریوی مبتنی بر آینده ­پژوهی, کمیته ­های نما در مناطق ۲۲­گانه کلانشهر تهران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.