بررسی نقش و تاثیر ملاحظات اجتماعی بر تعیین محدوده و پلان شبکه آبیاری و زهکشی (مطالعه موردی ناحیه عمرانی دشت مکسر)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی
  • کد COI اختصاصی: IDNC06_112
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 197
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود حکمت

دکتری توسعه کشاورزی، شرکت مهندسین مشاور سازآب پردازان، ایران، اهواز

محمود حاجیشاه

کارشناس ارشد آبیاری و زهکشی، شرکت مهندسین مشاور سازآب پردازان، ایران، اهواز

راحله موسوی حسب

کارشناس ارشد آبیاری و زهکشی، شرکت مهندسین مشاور سازآب پردازان، ایران، اهواز

محمد منتظران

کارشناس ارشد آبیاری و زهکشی، شرکت مهندسین مشاور سازآب پردازان، ایران، اهواز

چکیده

ایران، بواسطه تغییرات اقلیمی اخیر، کشوری خشک و کم بارش گردیده که این روند منجر به کاهش شدید و چشمگیر منابع آبی موجود شده است. لذا توجه به مصرف صحیح و بهینه منابع آبی موجود در شرایط فعلی امری ضروری و اجتناب ناپذیر قلمداد می-گردد. از این ساخت شبکه های آبیاری و زهکشی راهکاری پایدار به منظور بهره برداری مناسب همواره مورد نظر برنامه ریزان وسیاست گزاران قرار گرفته است. ساخت شبکه ها و تجهیز و نوسازی اراضی کشاورزی همواره با سرمایه گذاری های عظیم اقتصادی همراه بوده است، که انتظار تصمیم گیرندگان کلان کشور از اجرای این گونه طرح ها کاهش مصرف آب و استفاده صحیح از منابع موجود است. بنابراین تعیین و پیشنهاد مناطق اجرایی پروژه می بایست در برگیرنده مسایل و ملاحظات اجتماعی، فنی، اقتصادی و... باشد و با ظرافت خاصی انجام گردد، که ضمن اثربخش بودن سرمایه گزاری انجام شده، عدالت اجتماعی و ارتقا سطوح درآمدی را برای جامعه محلی همراه داشته باشد. از این رو مطالعه حاضر با هدف شاخص سازی و تعیین فاکتورهای اثرگذار با رویکرد مطالعات اجتماعی به منظور تعیین محدوده طرح دشت مکسر می باشد. نتایج بدست آمده نشان داد که استفاده از شاخص ها و فاکتورهای متناسب با منطقه، امکان تصمیم گیری غیرجانب دارانه و منصفانه را که همواره در برگیرنده عدالت اجتماعی در کنار مسایل فنی و اقتصادی است را برای سیاست گزاران و برنامه ریزان مهیا و ممکن می سازد.

کلیدواژه ها

مطالعات اجتماعی، مشارکت مردمی، تعیین محدوده، شبکه آبیاری و زهکشی، مکسر، توسعه کشاورزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.