تاکید بر اهمیت مطالعات اجتماعی در احداث شبکه های آبیاری و زهکشی (مطالعه موردی: اثرات احداث بند انحرافی رامهرمز بر کارگاه های بهره برداری شن و ماسه حاشیه رودخانه اعلا)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی
  • کد COI اختصاصی: IDNC06_097
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داریوش حلوائی

رئیس گروه بهره برداری حریم و بستر و معادن، سازمان آب و برق خوزستان

ندا سلیمی پور

کارشناس مطالعات اجتماعی، مدیریت آموزش و پرورش باوی

چکیده

رشد روزافزون جمعیت نیاز به تولیدات کشاورزی و لزوم اهمیت به راهکارهای موثر مقابله با کم آبی بیش از پیش توجه کارشناسان و صاحب نظران را به بهره وری مناسب از آب معطوف داشته است. به طوری که در سالهای اخیر برنامه ریزان منابع آب و کشاورزی به توسعه تاسیسات آبی و شبکه های آبیاری و زهکشی مناسب به منظور مقابله با تلفات بی رویه آب و توزیع مناسب و عادلانه پرداخته-اند. مطالعه و طراحی و ساخت شبکه های آبیاری و زهکشی هزینه های فراوان بوده و با صرف وقت فراوان همراه می باشد، از اهداف این شبکه ها، افزایش مشارکت کشاورزان و دیگر ذینفعان جهت بهره برداری بهینه از منابع آب می باشد، عدم توجه به مسائل اجتماعی محدوده اجرای این پروژه های بزرگ، می تواند منجر به بروز نارضایتی های بخشی از مجاورین رودخانه شود. احداث بند انحرافی رامهرمز که بخشی از شبکه آبیاری دشت رامهرمز می باشد باعث بروز نارضایتی کارگاه های بهره برداری شن و ماسه رودخانه ای این شهرستان گردید که سالیانه مصالح مورد نیاز خود را از رسوبات انتقال یافته رودخانه اعلا تامین می کرده اند. در این مطالعه ضمن بررسی خصوصیات و مشخصات فنی رودخانه اعلا، شبکه آبیاری رامهرمز، وضعیت رسوبی رودخانه و همچنین کارگاههای برداشت مصالح، موضوع اهمیت مشارکت اجتماعی ذینفعان رودخانه تبیین و نسبت به معرفی برخی از راهکارهای غیر سازه ای جایگزین احداث بندها پرداخته می شود.

کلیدواژه ها

شبکه های آبیاری و زهکشی، بند انحرافی، مطالعات اجتماعی، مصالح رودخانه ای، سرآبهای کشاورزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.