ارزیابی تناسب اراضی دشت دوسالق استان خوزستان برای آبیاری سطحی و تحت فشار

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی
  • کد COI اختصاصی: IDNC06_080
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 185
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خشایار پیغان

دانشجوی دکتری، گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

پیوند پاین

دکتری خاکشناسی، کارشناس سازمان آب و برق خوزستان، اهواز، ایران

مسعود صادقی

دکتری خاکشناسی، شرکت بهره برداری از شبکه های آبیاری کرخه و شاوور، اهواز، ایران

چکیده

کاهش منابع آب و محدود بودن مخازن آب پاک نیاز به استفاده کارآمدتر از آب برای تولید غذا دارد. هدف از این تحقیق مقایسه تناسب اراضی دشت دوسالق استان خوزستان در جنوب غربی ایران برای روش های آبیاری سطحی، بارانی و قطره ای بر اساس سیستم ارزیابی پارامتریک بود. خصوصیات خاک منطقه مورد مطالعه شامل بافت خاک، عمق خاک، محتوای کربنات کلسیم خاک، شوری خاک، خصوصیات زهکشی و شیب زمین از مطالعه نیمه تفصیلی دقیق خاک در دشت دوسالق استخراج شد. پس از تجزیه و تحلیل خصوصیات خاک، با استفاده از روش های سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، نقشه های تناسب برای روش های مختلف آبیاری تولید شد. مطابق نتایج به دست آمده، میانگین شاخص قابلیت (Ci) برای آبیاری سطحی ۴۶/۰۱ (تا حدودی مناسب)، برای آبیاری بارانی ۵۷/۳۹ (تا حدودی مناسب) و برای آبیاری قطره ای ۶۱/۱۲ (نسبتا مناسب) برآورد شد. عوامل محدود کننده اصلی در استفاده از روش های آبیاری سطحی و بارانی در این منطقه بافت خاک، شوری خاک و شیب زمین بود. همچنین عوامل عمده محدود کننده در استفاده از آبیاری قطره ای، بافت خاک، شوری خاک و مقدار کربنات کلسیم خاک تشخیص داده شد. مقایسه انواع سامانه های آبیاری نشان داد که سامانه آبیاری قطره ای نسبت به سامانه های آبیاری بارانی و سطحی در دشت دوسالق، موثرتر و کارآمدتر است و دومین گزینه، استفاده از آبیاری بارانی است که کاربردی تر از روش آبیاری سطحی برای اصلاح تناسب اراضی منطقه خواهد بود.

کلیدواژه ها

آبیاری بارانی، آبیاری سطحی، آبیاری قطره ای، تناسب اراضی، روش پارامتریک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.