بررسی بهره وری مصرف آب با اجرای بزرگترین سامانه آبیاری لینیر به وسعت ۵۶۵ هکتار در اراضی دشت دز

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی
  • کد COI اختصاصی: IDNC06_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 298
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد پورصمصام

حامد پورصمصام ، کارشناس آبیاری مدیریت جهاد کشاورزی دزفول ، دانشجوی ارشدسازه های هیدرولیکی دانشگاه جامع شوشتر ، خوزستان ، ایران

عباس ساکی

عباس ساکی ، دکترای سازه های آبی دانشگاه علوم و تحقیقات ، مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهادکشاورزی استان خوزستان،ایران

مصطفی اسماعیلی

کارشناس ارشد اقتصاد کشاورزی ، معاون مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان ،ایران

علی اسدی

کارشناس ارشد زراعت و اصلاح نباتات ، کارشناس آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان ، ایران

احسان حسن نژاد

کارشناس ارشد آبیاری و زهکشی ، کارشناس آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان ، ایران

چکیده

یکی از موثرترین راهکارهای مقابله با بحران آب و افزایش کمی و کیفی تولیدات در بخش کشاورزی توجه جدی به بهره وری آب و ارتقای آن با اعمال رو ش ها و سیاست های مناسب می باشد. از این رو بهره وری آب کشاورزی یکی از مهمترین موضوعاتی است که در سال های اخیر مورد توجه جدی مجامع علمی مرتبط با آبیاری وکشاورزی قرارگرفته است. شرکت کشت و صنعت شهید بهشتی یکی از شرکتهای فعال در حوزه کشاورزی شهرستان دزفول واقع در دشت دز می باشدکه در سطح گسترده اقدام به اجرای سامانه های نوین آبیاری در برخی از اراضی زراعی و باغی کرده است یکی از بزرگترین سامانه های آبیاری بارانی لینیر در این شرکت به اجرا و بهره برداری انجامید که در این مقاله جهت مشخص شدن تفاوت دو روش آبیاری سطحی و لینیر ، حجم آب مصرفی و میزان عملکرد محصول در طول دوره رشد دو محصول ، مورد ارزیابی و مقایسه قرارگرفت. بدین صورت که براساس اطلاعات استخراج شده ا تحقیق میدانی و مستندات موجود در دفترچه های طراحی ، بهره وری آب آبیاری (کیلوگرم بر مترمکعب) محاسبه گردید و تاثیر نوع سیستم آبیاری برعملکرد محصول گندم و یونجه ، حجم آب مصرفی ، کارایی مصرف آب آبیاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.در انتها نتیجه گیری شد که کارایی مصرف آب با اجرای سامانه آبیاری لینیر برای کشت گندم از ۰.۵ به ۱.۱ و برای کشت یونجه از ۰.۵۷ به ۰.۸۲ افزایش یافته است همچنین با اجرای سامانه آبیاری لینیر در مقدار آب مصرفی کشت گندم ۵۰۰۰ و برای کشت یونجه ۱۱۰۰۰ مترمکعب در هکتار ، صرفه جویی شده است .

کلیدواژه ها

بهره وری آب ، شهرستان دزفول ، شرکت کشت و صنعت شهید بهشتی ، دشت دز ، آبیاری لینیر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.