الگوهای گردشی تراز دریا و ارتباط آ ن ها با رودخانه های جوی تاثیرگذار بر بارش های شدید ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: جغرافیا و توسعه ناحیه ای، دوره: 20، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JGRD-20-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 120
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین الله قهرمانی

دانشجوی دکتری آب و هواشناسی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

حسن ذوالفقاری

دانشیار آب و هواشناسی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

جعفر معصوم پور سماکوش

دانشیار آب و هواشناسی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف شناسایی الگوهای موثر گردشی تراز دریا در تشکیل رودخانه های جوی انجام شد که رطوبت پهنه­های آبی بزرگ را به مناطق دوردست در خشکی­ها می رسانند و باعث بارش های شدید در ایران نیز می­ شوند. بارش های شدید ایران براساس صدک نودم، از ژوئن ۱۹۸۸ تا می ۲۰۱۸ استخراج شدند و ۹۴۰ روز رخداد رودخانه­های جوی توسط شار رطوبت مستخرج از مولفه های رطوبت ویژه، باد مداری و نصف النهاری شناسایی شدند. داده­های فشار تراز دریا در روزهای مذکور در ماتریسی به ابعاد ۹۴۰ در ۸۹۹۱ (۸۹۹۱ یاخته در ۹۴۰ روز) با آرایه S، به روش چرخش واریماکس تحلیل مولفه های اصلی شد و ۱۳ مولفه اصلی به دست آمد. این ۱۳ مولفه، ورودی­های تحلیل خوشه­ای سلسله مراتبی وارد قرار گرفتند که درنهایت، ۱۰ تیپ گردشی هوا در قالب ۵ تیپ اصلی مشخص شد. تیپ­ها براساس وضعیت فشار غالبشان به تیپ­های کم فشارهای جنوبی و پرفشارهای شمالی (A)، پرفشار قوی آزور و کم فشار اسکاندیناوی (B)، کم فشارهای ایسلند و اسکاندیناوی و پرفشارهای سیبری و غربی (C)، کم فشار قوی شمالی و پرفشارهای قوی شرقی و غربی (D) و تیپ پرفشار قوی سیبری-کم فشار قوی سودانی (E) نام گذاری شدند. نتایج نشان داد، رودخانه­های جوی موثر بر بارش های شدید ایران عمدتا در فصل سرد و به ویژه در ماه مارس به بیشینه فراوانی خود می­رسند. از نظر توزیع مکانی نیز دامنه­های غربی زاگرس به ویژه جنوب غرب کشور تحت تاثیر این پدیده اند. رودخانه­های جوی عمدتا در تیپ­های A۱، A۲، A۳، C۲، E۱ و E۲ با ۵۰ درصد رخدادها، تحت تاثیر کم فشار سودانی قوی و نسبتا قوی و در تیپ­های دیگر نیز با قدرت کمتر، رطوبت منابع آبی بزرگ را به ایران می رسانند و باعث بارش های شدید می شوند. از طرف دیگر، حضور پرفشار سیبری و تبت در بیشتر تیپ­ها مشاهده می­شود که در برخی تیپ­ها تا ایران گسترش داشته است. پرفشارهای غربی نیز در تیپ های B۱، C۱، D۱ و D۲ تاثیرشان را بر ایران نشان می دهند. همچنین تاثیر کم فشارهای جنوبی ازجمله سودانی و همگرایی دریای سرخ که عمدتا از روی دریای سرخ و خلیج فارس تقویت می شوند و به سوی ایران می آیند، مشهود است. به طورکلی، وجود پرفشارهای شرقی و غربی و گسترش آ ن ها  در عرض­های میانی و کم فشارهای قوی در عرض­های بالایی به همراه کم فشارهای ضعیف تا قوی در عرض­های پایینی منطقه موردمطالعه، در تمامی تیپ­های گردشی، نشانگر نقش برجسته­تر دو منشا رطوبت اطلس شمالی و بخش شمالی اقیانوس هند بود که باعث تامین و تقویت رطوبت رودخانه های جوی شدند.

کلیدواژه ها

تیپ ها و الگوهای گردشی تراز دریا, رودخانه­های جوی, بارش های شدید, تحلیل خوشه­ای, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.