ارزیابی عملکرد هیدرولیکی و بهره برداری دریچه های کشویی و نیرپیک در کانال های توزیع آب (مطالعه موردی: شبکه آبیاری مغان، اردبیل)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WATER-13-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 182
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کرامت اخوان

استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات، آموزش

میلاد خیری

مهندسی عمران- آب و سازه های هیدرولیکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

سلیم عباسی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی عمران- سازه های هیدرولیکی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

رسول دانشفراز

گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه مراغه، ایران

فرهود کلاته

دانشیار گروه آب ، دانشکده مهندسی عمران ، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

چکیده

در تحقیق حاضر عملکرد هیدرولیکی انداز­ه­گیری جریان آب و مشکلات بهره­برداری این سازه­ها در شبکه آبیاری مغان بررسی شده است. در شبکه تعداد ۱۲۴۶ عدد دریچه آبگیر، جهت کنترل و تنظیم سطح آب نصب شده که به غیر از دریچه­های ورودی در محل بند، از دریچه­های کشویی به عنوان سازه­های اندازه­گیری جریان استفاده شده است. دقیق نبودن سازه­های اندازه­گیری در این شبکه باعث شده تا در اجرای بهسازی شبکه، حدود نیمی از سازه­ها با دریچه­های نیرپیک تعویض شدند. در این تحقیق با بازدید از شبکه و بررسی نقشه­ها و اطلاعات موجود، به صورت تصادفی چهار کانال از شبکه انتخاب شد. در هر سازه، دبی واقعی با دبی اسمی سازه که در بهره­برداری از آن استفاده می­شود، مورد مقایسه قرار گرفت و خطای نسبی سازه­ها بدست آمد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد، که متوسط خطای نسبی دبی واقعی و دبی اندازه­گیری بین ۱۱/۷ تا ۳۸/۳۴ درصد می­باشد. درصد خطای نسبی اندازه­گیری دبی در دریچه­های کشویی بین ۶۳/۰ تا ۵۷/۴۲ درصد و برای دریچه­های نیرپیک ۱۷ تا ۳۲/۴۷ درصد به دست آمد، همچنین برای دریچه کشویی حداکثر اختلاف دبی به ترتیب در کانال­های مورد آزمایش ۱۲۷ و ۳/۹۲۹ لیتر بر ثانیه و برای دریچه نیرپیک حداکثر اختلاف آبگذری در کانال­های مورد آزمایش به ترتیب ۳۰۸ و ۶۱۵ لیتر بر ثانیه حاصل شد. در بخش ارزیابی بهره­برداری، آب­بندی نامناسب، تخریب و عدم کارایی اشل­های تعیین تراز آب و بازشدگی دریچه­ها، پوسیدگی و دستکاری دریچه­ها از مشکلات بهره­برداری سازه­ها می­باشد، که در این راستا، توصیه­های لازم شامل کنترل و اصلاح بهینه و کالیبراسیون سازه­ها ارائه گردید.

کلیدواژه ها

: ارزیابی عملکرد, بهره برداری سازه ها, دریچه کشویی, دریچه نیرپیک, شبکه آبیاری مغان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.