بهینه سازی بازده عملیات اسیدکاری ماتریس در یکی از مخازن کربناته جنوب غرب ایران به کمک نرم افزار StimCADE

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ماهنامه اکتشاف و تولید نفت و گاز، دوره: 1399، شماره: 181
  • کد COI اختصاصی: JR_EKTESHAF-1399-181_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهریار عبدالهی

دانشگاه صنعت نفت

خلیل شهبازی

دانشگاه صنعت نفت

چکیده

از جمله روش ­های کاربردی جهت افزایش میزان بهره­ دهی چاه ­ها عملیات اسید­کاری می­باشد. به خوبی فهمیده شده است که در اسیدکاری ماتریس در سازندهای کربناته یک شرایط بهینه وجود دارد. هنگامی که اسیدکاری در شرایط بهینه پمپاژ نشود، بازده تحریک کاهش می­یابد. تزریق اسید کمتر از نرخ تزریق بهینه در اسیدکاری ماتریس کربناته ­ها می­تواند با محدود کردن قابل توجه کاهش نهایی ضریب پوسته، بر تولید و تزریق اثر منفی بگذارد. برای طراحی اسیدکاری کربناته که باعث ایجاد کرمچاله هایی برای بهبود عملکرد چاه می­شود، ابتدا باید نرخ تزریق بهینه بر اساس شرایط میدانی تعیین شود. در مواردی که نرخ تزریق بهینه به دلیل محدودیت تجهیزات پمپاژ و غیره حاصل نمی ­شود، با تغییر غلظت اسید، نوع اسید یا مواد افزودنی می­توان نرخ تزریق بهینه اسید را کاهش داد. کاهش قدرت اسید می­تواند منجر به کندتر شدن سرعت واکنش و نفوذ عمیق­ تر کرمچاله شود. با این وجود محدودیتی هایی وجود دارد زیرا کاهش قدرت اسید نه تنها باعث کاهش سرعت بهینه می ­شود بلکه به دلیل قدرت کمتر اسید در حل کردن سنگ، باعث افزایش حجم اسید مورد نیاز برای دستیابی به عملیات موفق می­شود. در این مطالعه، با کمک نرم­افزار شبیه ساز StimCADE شرایط ایجاد اسید­کاری بهینه مخازن کربناته بررسی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که در مواردی که نرخ تزریق کمتر از حد بهینه باشد، شبیه ­سازی، ضریب پوسته بهینه را کمتر از میزان پیش بینی شده نشان می­ دهد. هنگام تزریق با نرخ­های کم، استفاده از بالاترین غلظت اسید لزوما منجر به کارآمدترین انتشار کرم چاله نمی­شود و محدودیت مشخصی برای کاهش قدرت اسید وجود دارد.

کلیدواژه ها

عملیات اسید کاری, سازند کربناته, نرم افزار StimCADE, نرخ تزریق, ضریب پوسته, کرمچاله

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.