بررسی تاثیر پارامترهای سنگ و سیال برای مدل تحلیلی شکافت هیدرولیکی PKN

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ماهنامه اکتشاف و تولید نفت و گاز، دوره: 1399، شماره: 183
  • کد COI اختصاصی: JR_EKTESHAF-1399-183_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 155
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین عسگری

دانشگاه صنعتی شاهرود

مجید نیکخواه

دانشگاه صنعتی شاهرود

چکیده

با وجود پیشرفت های چشمگیر در روش های شبیه سازی عملیات شکافت هیدرولیکی  در ازدیاد برداشت از ذخایر هیدروکربوری و ظهور روش های پیچیده سه بعدی، همچنان از روش های دو بعدی تحلیلی بویژه روش PKN برای اهداف مختلف استفاده می شود. فرض های بکار گرفته شده در توسعه این مدل آن را قادر ساخته است تا بتواند در اکثر شرایط عملیاتی نتایجی با دقت قابل قبول ارائه کند. دو پارامتر بسیار مهم در عملیات شکافت هیدرولیکی شامل فشار حداقل جهت گسترش شکافت و ابعاد دهانه شکافت در دیواره چاه می باشند. در این پژوهش به بررسی اثر خصوصیات سنگ (مدول یانگ و ضریب پواسون) و خصوصیات سیال (گرانروی سیال) بر دو پارامتر هدف یاد شده در مدل PKN پرداخته شده است. بدین ترتیب با انجام تحلیل (آنالیز) حساسیت، اثر مدول یانگ، ضریب پواسون سنگ دربرگیرنده و گرانروی سیال بر دو پارامتر هدف بر حسب توابعی از طول شکاف، با کدنویسی در محیط پایتون انجام گرفته است. نتایج نشان داد که برای یک مدول یانگ ثابت، با افزایش طول شکاف، فشار (انرژی) کمتری برای افزایش هر واحد طول شکاف مورد نیاز است. از طرفی، حداکثر پهنای شکاف در دیواره چاه با افزایش مدول یانگ کاهش می یابد. همچنین با افزایش ضریب پواسون، فشار حداقل بزرگتری برای گسترش شکاف مورد نیاز می باشد؛ و پهنای شکاف رابطه معکوسی با ضریب پواسون دارد. بطور کلی ضریب پواسون اثر به مراتب کوچکتری در قیاس با مدول یانگ از خود نشان داده و افزایش گرانروی سیال نیز به ترتیب باعث سبب افزایش فشار پمپ برای گسترش شکاف و کاهش پهنای شکاف می شود

کلیدواژه ها

شکافت هیدرولیکی, مدل PKN, تحلیل حساسیت, پایتون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.