بررسی اثر انحراف زاویه چاه بر روی عدم پایداری دیواره چاه با استفاده از نرم افزار آباکوس در یکی از چاه های میدان نفتی آذر ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ماهنامه اکتشاف و تولید نفت و گاز، دوره: 1399، شماره: 184
  • کد COI اختصاصی: JR_EKTESHAF-1399-184_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجواد بزرگی

مهندسی و ساختمان صنایع نفت

مسعود پرهام

شرکت عملیات اکتشاف نفت

محمد کمال قاسم العسکری

دانشگاه صنعت نفت اهواز

چکیده

روش های تحلیلی و عددی زیادی برای بررسی پایداری چاه وجود دارد که با توجه به اطلاعات موجود از چاه مورد نظر و عوامل موثر بر ناپایداری آن بررسی و تحلیل می شود. روش المان محدود یکی از روش های عددی در زمینه مهندسی نفت است. انعطاف پذیری در مدل سازی و اعمال شرایط مرزی متنوع باعث شده که این روش یکی از پرکاربردترین روش های عددی به حساب آید. هدف این تحقیق مدل سازی عددی مسئله نا پایداری چاه زاویه دار در میدان نفتی آذر، به منظور محاسبه حد پایین پنجره وزن گل می باشد. با توجه به نتایج حاصله برای حالتی که حفاری چاه در جهت تنش افقی حداکثربا شد، حد پایین پنجره وزن گل pcf۸۹ بدست آمد. همچنین چاه در زاویه انحراف تقریبی ۱۰ درجه در حالت بحرانی قرار گرفت و در صورت حفاری با وزن گل پایین تر از pcf۸۹ این زاویه انحراف زودتر از بقیه قسمت های چاه دچار تغییر شکل گردید. با توجه به نتایج حاصله برای حالتی که حفاری چاه در جهت تنش افقی حداقل باشد، حد پایین پنجره وزن گل pcf۳/۹۰ بدست آمد. همچنین چاه در زاویه انحراف تقریبی ۹۰ درجه در حالت بحرانی قرار گرفت و در صورت حفاری با وزن گل پایین تر از pcf۳/۹۰ این زاویه انحراف زودتر از بقیه قسمت های چاه دچار حالت پلاستیکی شد. بنابراین حفاری چاه با آزیموت تنش افقی حداکثر وزن گل کمتری می طلبد که این موجب پایین آمدن هزینه حفاری می باشد. این نتیجه با تحلیل انجام شده قبل از مدل سازی تطابق دارد که اشاره به رژیم گسلش معکوس وامتداد لغز دارد و مناسب ترین آزیموت جهت تنش افقی حداکثراست،  زیرا تنش های وارد بر صفحه عمود بر محور چاه کمترین اختلاف را دارند. در این تحقیق با استفاده از داده های حاصل از نمودارهای پتروفیزیکی و همچنین داده های مغزه حفاری و تست های تک محوره و سه محوره، مدل ژئومکانیکی در سازند سروک برای چاه AZAR-D در میدان آذر ساخته شد وپس از ساخت مدل ژئومکانیکی چاه AZAR-D در میدان آذر، با استفاده از نرم افزار المان محدود آباکوس و ساخت مدل سه بعدی متخلخل از سازند سروک، با تغییر زاویه انحراف و امتداد چاه حد پایین پنجره وزن گل بدست آمد.

کلیدواژه ها

پایداری چاه, پنجره ایمن حفاری, مدلسازی عددی, نرمافزارآباکوس, زاویه انحراف, پنجره وزن گل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.