بررسی خواص مخزنی سازند سروک براساس نمودارهای پتروفیزیکی و ماشین های بردار پشتیبان بهینه سازی شده با الگوریتم ژنتیک

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ماهنامه اکتشاف و تولید نفت و گاز، دوره: 1400، شماره: 186
  • کد COI اختصاصی: JR_EKTESHAF-1400-186_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین سلیمی تیموری

دانشگاه آزاد اسلامی واحد طبس

مهدی حسین آبادی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد طبس

کیوان شیعیان

دانشگاه آزاد اسلامی واحد طبس

چکیده

بررسی و پیش­بینی خواص مخزنی از فعالیت های مهم و کلیدی برای ارزیابی ظرفیت و توانایی تولید از مخزن است. بدست آوردن پارامترهای مهم مخزنی نظیر تخلخل می تواند در تعیین محل بهینه برای حفاری چاه ها ی بعدی، طراحی و مدیریت فرآیندهای موثر در توسعه میادین نفت وگاز و شبیه سازی فرآیند های ازدیاد برداشت مفید باشد. تعیین دقیق این پارامترها همیشه توام با دشواری هایی است. معمولا برای محاسبه این پارامترها از آنالیز مغزه ­های سنگ و یا داده ­های چاه­آزمایی و چاه پیمایی استفاده می شود که البته مطمئن ­ترین روش برای محاسبه این پارامترها روش آنالیز مغزه است. اما به دلیل مشکلات اجرایی و هزینه های بالا، تعداد کمی از چاه­های یک میدان مغزه گیری می شوند. امروزه استفاده از سیستم های هوشمندی نظیر شبکه های عصبی جهت تخمین پارامترهای مخزنی، پیشرفت های بسیار چشمگیری داشته است. در این پژوهش با استفاده از داده­ های پتروفیزیکی و الگوریتم ماشین ­های بردار پشتیبان بهینه­سازی شده با الگوریتم ژنتیک به مدلسازی تراوایی و تخلخل سازند سروک در حوضه زاگرس پرداخته شده است. در این مطالعه رویکرد جدیدی جهت تخمین تراوایی با استفاده از حالات مختلف الگوریتم ماشین بردار پشتیبان معرفی شده است. برای این منظور، الگوریتم ­های SSVR ,SVRP  اجرا شده اند. بر اساس بهینه سازی انجام شده، روش های SVRL و  SVRPبه ترتیب با ضرایب همبستگی ۷۹/۰ و ۸۱۶/۰ برای پیش بینی تراوایی سازند برای این مجموعه از داده ها مورد استفاده قرار گرفتند که روش SVRP کارایی  بهتر را نشان می­دهد.

کلیدواژه ها

مدل سازی, ماشین های بردار پشتیبان, الگوریتم ژنتیک, تراوایی, تخلخل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.